Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plan för tunnel under järnvägen

Kommunen och Trafikverket fortsätter diskussionerna om hur säkerheten kring järnvägen i Borlänge ska förbättras.
Minst en tunnel under järnvägen är kommunens önskemål.
– Vi hoppas att Trafikverket snart vill bygga, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Efter dödsolyckan vid Ringen i slutet av maj har Trafikverket tittat på de båda övergångarna vid Ringen och Ängsplan. Vänsterpartiet har också skrivit en motion till kommunfullmäktige om att övergångarna ska ersättas med tunnlar under järnvägen. Detta för att höja säkerheten.

Kommunen tog 2005 fram en detaljplan som omfattar området kring olyckskorsningen vid Ringen. Planen möjliggör byggandet av en tunnel under järnvägen. Finansutskottet har nu också beslutat ett en plan ska tas fram för den andra korsningen vid Ängsplan. Detta för att Trafikverket ska ha valmöjligheter.

– Det är troligt att Trafikverket väljer att göra en tunnel, och stänga den andra eller förstärka säkerheten där, säger Jan Bohman.

När det gäller ekonomin är kommunens utgångspunkt att Trafikverket svarar för de kostnader som en tunnel under järnväg medför. Men då en tunnel även kan behöva gå under gata så kan kommunen få ta en del av investeringen.

En gång- och cykelport under vid Ringen, Svedjegatan, beräknas kosta sju miljoner kronor. Tunneln är då 30 meter och går under såväl järnvägen som Allfarvägen.

– Trafikverket jobbar med det här och vi hoppas att de snart vill bygga, säger Jan Bohman.

Efter dödsolyckan i maj konstaterade Trafikverket, som tidningen tidigare berättat, flera brister i konstruktionen av övergången.