Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pizza och hamburgare om eleverna får välja

Förra veckan var det "önskevecka" i Moraskolornas matsalar. Eleverna fick rösta om menyn och favoriterna blev föga oväntat pizza och hamburgare.
– Fast tacos är allra godast, slår Felicia Olsson-Gustafsson fast.

Det doftar stekta köttbullar lång väg ut på skolgården när tidningen hälsar på under torsdagslunchen.

De yngsta eleverna går på led till matsalen först. De välkomnas med dagens meny på anslagstavlan och ett dignande salladsbord, som de flesta tar i alla fall lite ur.

"Mattanterna" Inga-Lill Frykberg och Anna-Lena Holwall lägger upp önskad mängd köttbullar och makaroner.

Engla Dahlén komponerar en färgrik tallrik med makaroner, sallad och köttbullar i en hög var för sig. Favoriträtten tacos fick hon och de andra veckorna innan.

Lena Tängerfors är kokerska på Bjäkenbacken. Hon tycker att det fungerar väldigt bra i matsalen där 194 elever får sin lunch. Köket lagar också mat till mottagningsköken i Selja och Finnsnäs, sammanlagt blir det 340 portioner om dagen

– Barnen är duktiga på att äta. Några kanske tycker att en rätt inte ser så god ut, men jag vill att de ska smaka pyttelitet av en maträtt för att känna vad den smakar, säger Lena Tängerfors.

Hon berättar att eleverna vill ha "ren" mat med ingredienserna väl synliga på tallriken.

– Det är inte populärt med grytor där man blandar olika råvaror.

Under "önskeveckan" slapp barnen grytor. På måndagen serverades kycklingnuggets, tisdag: pizza, onsdag: hamburgare utomhus, torsdag: köttbullar och makaroner och veckan avrundades med pannkaka och glass i fredags.

Solveig Bjuhr-Hedlund är kostchef i Mora kommun. Hon är glad över att kommunen bevarade så många tillagningskök under perioden när det var trend att laga mat centralt.

– Jag tycker det är bra att maten lagas där den ska ätas.

Den dryck som serveras till maten är antingen vatten eller ekologisk mjölk.

– Vi vill minska ner på det söta så mycket som möjligt, förklarar Lena Tängerfors.