Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piratligan offensivvill ha rättvis racing

Billigare, rättvis racing, roligare för publiken, bättre för miljön och säkerheten för förarna.
De fyra "utbrytarteamen" ur STCC går på offensiven. 20 bilar är beställda till nästa säsong för 35 miljoner kronor och det första testet med den nya bilen görs redan nästa vecka.

Annons

TTA (Touring Car Team) presenterade sina planer inför nästa säsong vid en presskonferens i samband med STCC:s Cityrace i Göteborg i går. I TTA ingår Teamen Polestar Racing, Flash Engineering, West Coast Racing och Brovallen Design, Avestabon Tobias Johanssons team, som i år har hand om Seatbilarna i STCC.

– Målsättningen är att alla professionella team ska bli medlemmar, säger Christian Dahl, vd för Polestar Racing, i ett pressmeddelande.

Den bil teamen vill köra med nästa säsong har utvecklats av det franska företaget Solution F. Alla bilar är identiskt lika, väger ett ton med en motor på 400 hästkrafter. Teamen kan sedan förändra utseendet så att den ser ut som en bil av det märke man vill representera.

– Vi använder oss av den absolut senaste tekniken för hybridmotorer, identiskt med det system som används i Formel 1. Med detta kan vi driva framåt den viktiga utvecklingen inom miljöteknik för dagens bilar, säger Tobias Johansson.

– Bilarna är snabbar än dagens tävlingsbilar och vi justerar driftskostnaderna till en nivå som är anpassad till nordiska förhållanden, säger Dick Jönsson-Wigroth, vd för West Coast Racing.

Den nya bilen ska vara 800000 kronor billigare i inköp än dagens bilar och framför allt minskar den årliga driftskostnaden.

TTA hävdar att den nya bilen kan matcha DTM-bilarna när det gäller farten.

Med den nya bilen behövs inga straffvikter och tekniska dispenser, något som STCC i dag använder.

– Vi är trötta på manipulering av slutresultatet. Med den här bilen är det bästa föraren och det bästa teamet som vinner. Det har länge varit en självklarhet i andra sporter, säger Dick Jönsson-Wigroth.