Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pingsten en bortglömd högtid

Pingsten kallas ofta för hänryckningens tid. Men sedan annandagen blev vanlig måndag för åtta år sedan har högtiden fått en mer undanskymd roll i samhället.

Annons

– Folk märker knappt att pingsten finns när annandagen är borta som helgdag, säger kyrkosekreterare Cristina Grenholm vid sekretariatet för teologi och ekumenik hos Svenska kyrkan.

Den ses som kyrkans tredje viktigaste högtid efter jul och påsk. Men dess innebörd är betydligt mindre känd för en bred allmänhet.

– Vi firar att den helige Ande ges till kyrkan när Jesus själv är frånvarande. Så ansvaret för att fortsätta att tolka och leva budskapet ligger nu på oss som gemenskap och individer, säger Cristina Grenholm, som betonar att högtiden fortfarande har samma status inom kyrkan.

2005 flyttades den senare av pingstens två röda kalenderdagar till nationaldagen. Tidningen Vi i Villa har låtit sin villapanel tycka till om det bytet, som innebär att det vissa år kan bli färre lediga dagar. Nationaldagen infaller ju ibland, till skillnad från annandag pingst, på en lördag eller söndag. Något som för arbetstagare kompenseras på olika sätt.

41 procent av de 1 456 svarande i panelen tycker att det är bra att nationaldagen blev en helgdag medan 35 procent föredrar den gamla ordningen.

Annons