Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pimpelfest när dalaklubbar ordnar SM

Sportfiskeklubbarna i Borlänge och Falun har fått ett hedersuppdrag.
Nästa år ska de arrangera Pimpel-SM på Runn.
– Det blir kul och vi är vana att arbeta med gemensamma arrangemang sedan tidigare, förklarar Joakim Gustafsson och Bernt Johansson, Borlänge Sportfiskeklubb respektive Falubygdens Sportfiskeklubb.

Det är riksorganisationen Sportfiskarna som tillsammans med sportfiskeklubbarna i Borlänge och Falun samt Visit Södra Dalarna som ligger bakom 2014 års stora fiskeevenemang på Runn. Den 21-23 februari väntas runt ett tusental tävlande från hela landet som i såväl individuell tävling som lagtävling göra upp om SM-titeln.

Förklaringen till att tävlingarna förlades hit ligger delvis i att klubbarna i Borlänge och Falun är välskötta och initiativrika, dels i att Runn är ett populärt och fiskrikt vatten. Tävlingarna är uppdelade på två dagar där den individuella tävlingen genomförs i Falun under en dag och lagtävlingen i Borlänge en annan. Rätt att delta har bara de som kvalificerat sig till SM.

– Därför kommer vi även att arrangera mindre tävlingar parallellt med SM så att även de som inte kvalificerat sig får en chans att tävlingsfiska under bägge dagarna, förklarar Joakim Gustafsson, Borlänge Sportfiskeklubb.

Exakt vart tävlingsplatserna förläggs är ännu inte beslutat

– För Faluns vidkommande blir det sannolikt vid Roxnäs, det gäller ju bland mycket annat att det finns parkeringsytor för alla deltagare och publik, menar Bernt Johansson, Falubygdens Sportfiskeklubb.

Årets Pimpel-SM lockade 575 individuella startande och 115 lag. Någonstans där räknar man med att hamna även nästa år.

– Runt 1000 deltagare förväntas och det representerar ett ekonomiskt omsättningsvärde på 2 till 3 miljoner kronor och det är fantastiskt bra, säger Niclas Johansson och Anna Segerström vid Visit Södra Dalarna.

En som siktar på att fira 50-årsjubileum som pimpelfiskare vid SM nästa år är Rosi Thörne från Borlänge. 1964 gjorde hon sin debut med pimpelspöet och sedan dess har tävlingsframgångarna blivit många.

– Jo, jag har nog varit med i 30 SM och har tagit guld både som junior och senior. Att SM går här på hemmaplan tycker jag är extra kul då man nog inte kan fiska i en bättre sjö än Runn. Här finns gott om fisk så ingen behöver bli utan och det gör tävlingarna roligare, menar hon.

Och roligt har man redan nu i de bägge arrangerande sportfiskeklubbarna.

– Givetvis. Det här är ju ett fint prestigeuppdrag vi fått. Det kommer att bli mycket och hårt arbete, men det är det utan tvekan värt, avslutar Joakim Gustafsson och Bernt Johansson.