Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pietilä Holmner redo för premiär

Redo för premiären. Men kanske inte för ett toppresultat.
Den svåra knäskadan har tvingat Maria Pietilä Holmner att tänka långsiktigt på säsongen.
– VM i februari kan nog vara ett lämpligt mål för en riktigt bra form, säger hon.

Annons

Det har varit ett par tuffa månader för den svenska alpinstjärnan.

Efter en stark säsongsinledning i fjol kom en ödesdiger felsväng i början av året. En sväng som Maria Pietilä Holmner gjort många gånger tidigare. Men den här gången gick ett korsband i ena knät av.

– Jag har gjort tusen svängar som varit värre, men det skulle väl bara inte hålla, berättar hon för TT.

Och som om inte det var nog, några veckor senare var oturen framme även för pojkvännen Hans Olsson, som bröt ena benet i störtloppets Europacupfinal.

– Den här våren hoppas jag att vi aldrig behöver göra om. Det har varit kämpigt, säger Pietilä Holmner.

– Men jag har personligen ändå fått ut ganska mycket gott av det. Jag har fått lite mer distans och lärt mig uppskatta saker mer.

Den långa vägen tillbaka efter operationen gjorde att hon inte kunde åka skidor igen förrän i slutet av juli. Det gör att hon inte har några större förhoppningar om en topplacering redan i lördagens säsongspremiär i Söldens storslalom.

Men det kommer ju ett VM också, i Schladming i februari. Där, om inte förr, borde toppformen ha infunnit sig hoppas svenskan – inte minst eftersom hon har ett slalombrons att försvara från förra VM.

– Man säger ju att en korsbandsrehabilitering tar sex till tolv månader och i dag har det gått... åtta-nio månader, säger hon efter att ha räknat på fingrarna.

– På VM, då har det gått över ett år. Och då ska jag kunna vara tillbaka fullt och hunnit träna desto mer skidåkning.

Målet? Självklart en medalj. Men någon särskild valör vill hon inte prata om.

– Jag har varit fyra på ett OS och inte har jag hört någon som tyckt det var särskilt superbra... det kommer man ju inte ihåg, säger hon.

– Åker jag dit gör jag det självklart för att ta medalj, men jag kommer inte att sitta här och prata om att jag siktar på ett guld.

De svenska alpindamerna var träningslediga torsdagen, en dag som Pietilä Holmner passade på att tillbringa hos pojkvännen i Innsbruck.

Det går inte att ta miste på att hon är sugen på att få lördagens säsongspremiär överstökad. Trots att den kommer alldeles för tidigt.

– Jag tror aldrig att man kan känna sig helt redo för Sölden så här tidigt på säsongen. Men andra år innan Sölden har jag nog haft mycket högre förväntningar på mig själv, nu får jag testa en annan variant, säger hon.

– Det är ganska svårt att acceptera själv, men det gäller att inte stressa. Det är en utmaning.

(TT:s utsände)