Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petters forskning hjälper skogsägare

Peter Öhrn, en ung skogforskare från Hedemora, har visat att vårt allt varmare klimat gynnar granbarkborrarna som ställer till med stora skador i skogen. Han lade nyligen fram sina rön i en avhandling som ledde till licentiatexamen vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

Annons

– Mina studier visar att klimatförändringen har lett till ändrade svärmningsmönster hos granbarkborrarna. I Götaland börjar svärningen numera redan i slutet av april, vilket är minst två veckor tidigare än vad man tidigare har känt till, förklarar han.

Upptäckten är viktig eftersom det betyder att föräldradjuren efter parning och äggläggning kan lämna trädet och svärma en andra gång och ge upphov till en eller flera syskonkullar. Resultaten visar också att den nya generationen baggar lämnar träden där de utvecklats i slutet av juni. Med ett varmare klimat kan man förvänta sig att den nya generationen allt oftare hinner svärma under sin första sommar och anlägga ytterligare generation.

– Resultaten av min forskning har lett till att Skogsstyrelsen har ändrat sina rekommendationer till skogsägarna för hur länge stormfällda eller avverkade träd får ligga kvar i skogen. Den avverkning av barrvirke som har skett under vintern och våren ska vara borta senast 1 juli. Den gran som avverkas i juni ska vara borta den 1 augusti och så vidare, säger Petter Öhrn.

– Petters forskning visar att granbarkborrarna börjar flyga tidigare på året än vi hittills har trott. Det kan få svåra konsekvenser för skogsägarna eftersom en generation kan ge upphov till flera kullar under en sommar, säger Bo Långström, professor i skogsskydd vid SLU, som har varit Petter Öhrns handledare.

Han var i många år knuten till Skogshögskolan i Garpenberg innan han 1995 började arbeta på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Bo Långström som numera är pensionerad har hela tiden valt att bo kvar i Hedemora.

– Jag är uppvuxen på Åsgatan och jag får väl tacka Hedemora Scoutkår för att jag tidigt kom ut i skogen som sedan dess har varit mitt stora intresse, säger Petter Öhrn.

Det var inte skadeinsekter han främst ville ägna sig åt när han efter studentexamen på Martin Koch började plugga vid SLU. När stormen Gudrun i januari 2005 vräkte omkull 75 miljoner kubikmeter skog blev risken för massangrepp av granbarkborrar på den kvarvarande skogen akut. Petter fann sitt forskningsfält i skogarna i Småland, Halland och Blekinge där han hållit till sedan dess.

– När granbarkborrarna svärmar lägger de sina ägg i nyfällda träd. Har innerbarken hunnit torka kan larverna inte utvecklas. Om man inte hinner få bort de fällda träden i tid blir det massproduktion och då ger sig barkborrarna på även de friska träden och dödar dem.

Petter Öhrn har utifrån meteorologiska fakta fått fram hur många dagar med en viss medeltemperatur som krävs för att skadeinsekterna ska börja svärma. Med olika typer av fällor har han kunnat uppskatta svärmningens omfattning och tidpunkten för barkborrarnas kläckning.

– Man kan inte räkna dem en och en utan jag har kommit fram till att en deciliter granbarkborrar motsvarar 4 000 individer.

Petter Öhrn, är 34 år och bor sedan många år i Örsundsbro utanför Uppsala, men besöker regelbundet sina föräldrar i Hedemora. Efter licentiatexamen fortsätter han sin anställning på SLU. Han har för närvarande inga planer på att använda sina upptäckter om granbarkborrarnas liv i en doktorsavhandling.