Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Santesson: Äntligen tvättas de svenska valens skamfläck bort - så ska röstningen gå till i framtiden

Det hör till genren att kolumnister fokuserar på det som inte fungerar. Fattas det ändå inte något klokt beslut som man kan glädjas åt i denna mörka novembermånad?

Jo, det händer faktiskt.

Förra veckan beslutade riksdagen att det ska råda valhemlighet på riktigt i Sverige. Att det skulle dröja till 2018 förvånar visserligen, men det var ju ingen dum reform.

Besynnerligt långt inne satt det beslutet. Kritiken mot den nonchalanta hanteringen av valsedlar i vallokalerna har i åratal varit hård och ihållande.

Det är ingen överdrift att säga att det svenska sättet att handskas med valsedlar på har varit en riktig skamfläck som fått internationella observatörer att reagera.

Den danske statsvetarprofessorn Jørgen Elklit är inte välkänd hos den svenska allmänheten, men när det gäller valsystem är han en av Nordens stora auktoriteter.

Efter årets val skrev Elklit att ”ingenstans i världen (bortsett från Sverige) skulle man kalla 2018 års val för hemliga val … eftersom det bryter mot de internationella normerna om valprocesser och vals integritet” (SvD 180127).

Smaka på den kritiken! Internationella valobservatörer har efter tidigare val uttryckt ”stor oro” över det öppna plockandet av valsedlar och varnat för att grupptryck kan motverka fritt röstande.

Viss kritik är så grundläggande att det är rent genant att få den. Som att tipsa en kirurg om att det vore en bra idé att tvätta händerna före operation.

Det här är kritik av det slaget.

En modern demokrati ska aldrig någonsin behöva få höra av internationell expertis och valobservatörer att valhemligheten i de allmänna valen med fog kan ifrågasättas.

Äntligen beslutade riksdagen att det ska sättas upp insynsskyddande skärmar vid borden med valsedlarna. Att besluta en så enkel och självklar sak har tagit flera år av utredande.

Jag påtalade redan i december 2014 att det inte ens skulle behövas en lagändring för att sätta upp skärmarna. De kommunala valnämnderna skulle kunnat ordna med insynsskydd på eget initiativ om de velat.

Det fanns liksom inte lagtvång att valsedlarna måste plockas under full insyn från andra besökare. Men dåliga vanor är svåra att rubba.

När regeringen nu föreslog lagändringen var propositionen avfärdande mot den tunga internationella kritiken. Det finns ”ingen anledning att rikta allvarligare kritik” mot hur valsystemet fungerar, påstod regeringen.

Bristerna i valhemligheten som Elklit kritiserar så hårt försöker regeringen göra till något subjektivt, och skriver om ”negativa upplevelser”, att väljare kan ”känna” obehag och en ”upplevd” risk för att valhemligheten kan röjas.

När man äntligen gör rätt är det med en liten snorkig fnysning, som om det skulle rädda ansiktet.

Kanske är det vad som krävs. Men om vi skulle få ett extraval i vinter ska vi passa på att njuta av skärmarna och den nya valhemligheten.

Peter Santesson