Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter hyllades för sin rådighet

/
  • Stf räddningschef Peter Danielsson uppvaktades av polisen med blommor och polisens speciella dalahäst för sitt rådiga ingripande då en misstänkt pyroman kunde gripas, har flankerad av krimchef Lena Kruse t v och tf polisområdeschef Lena Ronnerstedt.  Foto: Anders Mojanis

Annons

- Danielsson gjorde en strålande insats då han hjälpte till så att gärningsmannen kunde gripas omgående. Sådana insatser är vi inom polisen många gånger beroende av för att kunna klara upp brott. Det var rådigt och vaket, säger t f polisområdeschef Lena Ronnerstedt som tillsammans med kriminalchefen i Malung, Lena Kruse, uppvaktade räddningschefen med blommor samt en Dalapolishäst, som utdelas bara vid mycket speciella tillfällen.

Bakgrunden var en minst sagt snurrig morgon i Malung. Vid 4-tiden kom larm om en bilbrand på E45 mot Värmlandshållet från Malung. Räddningskåren och stf räddningschefen ryckte ut. På väg till brandplatsen körde man förbi en röd Volvo som stod stilla på vägen.

- När vi kom tillbaka från branden stod Volvon kvar, och en man ute på vägen, så jag stannade. Han berättade att han hade fått bensinstopp. Mannen hade en tom bensindunk och jag skjutsade honom till Malung, där han köpte bensin, och tillbaka. Han var inte alkoholpåverkad, men nog tyckte jag att han verkade litet mystisk så jag noterade bilnumret och åkte hem, berättar Peter.

Knappt hann räddningstjänsten ställa in sina bilar förrän det var dags för nästa brandlarm. Det var vid halvsex-tiden och larmet kom från Ellos Möbelaffär i Malung.

- När vi kom dit så fick jag en stor klump i magen. Branden var anlagd och jag kände igen den mystiske mannens bensindunk som stack ut genom en krossad glasruta, berättar Peter.

En hotande storbrand kunde avvärjas, men dramatiken var inte slut där. Vid 8-tiden kom ytterligare ett brandlarm. Nu var det en villafastighet i Jägra som stod i ljusan låga och totalförstördes.

Under tiden hade Peter fått syn på den röda Volvon och den mystiske mannen, som stod vid en bensinmack i centrum och tankade.

- Jag svängde in och ställde min bil framför hans, hoppade ur, tog hans bilnyckel och larmade samtidigt polis. Han blev förbannad och hotfull och när det blev ett mindre handgemäng fann jag bäst att släppa nyckeln. Då han körde iväg så följde jag efter, berättar Peter.

En bit söder om Malung tog färden slut. Den röda Volvon girade hastigt in på en avtagsväg, men åkte i diket och fastnade. Peter stannade på behörigt avstånd och höll uppsikt. Efter en stund kom en polispatrull och tog hand om den misstänkte pyromanen.

Pyromanen, en man i 30-årsåldern från Munkfors, har nyligen stått inför rätta och hotas nu av ett längre fängelsestraff för att han anlagt de tre bränderna under julimorgonen i Malung.

Anders Mojanis
anders.mojanis@dt.se

Mer läsning

Annons