Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Hultqvist vill utreda ny värnplikt

Värnplikten ska utredas och kanske återinföras. Det avslöjade försvarsminister Peter Hultqvist för DT under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.
– Den rekrytering vi har till försvaret i dag fyller inte leden. Vi måste ta till plan B, säger han.

I en exklusiv intervju med DT avslöjade försvarsminister Peter Hultqvist under Folk och Försvar att han inom kort kommer tillsätta en utredning om förutsättningarna för att återinföra värnplikten, som i praktiken skrotades av alliansregeringen 2009-2010.

– Rekryteringen i dag fyller inte det som behövs för att klara försvarets personalförsörjning. Samtidigt hoppar soldaterna av i förtid. Det funkar helt enkelt inte som det är nu. Därför behövs en plan B, säger han.

Hultqvist ser främst en värnplikt av dansk eller norsk modell som ett alternativ för Sverige. Det vill säga ett mer eller mindre stort inslag av värnpliktsoldater - kombinerat med ett yrkesförsvar.

– Nu vill vi titta på detta. Utredningen ska inledas snarast. När den blir klar får vi se. Jag säger inte att vi ska införa värnplikten. Jag vill utreda möjligheterna. Jag ser heller ingen återvändo till det gamla stora allmänna värnpliktssystemet. Samtidigt vill jag inte spekulera i vad utredningen kommer fram till, säger han.

Kommer en återinförd värnplikt betyda återuppståndna regementen - exempelvis Dalregementet.

– Nej, det kan jag nog redan nu säga att så blir det nog inte. Däremot kommer Dalregementsgruppen fortsatt vara viktig, säger han.

Peter Hultqvist betonar att han eftersträvar breda politiska lösningar. Inför försvarsbeslutet i april ska samtal föras med oppositionen för att komma fram till vad landet ska satsa på fram till 2020 - och hur mycket det försvaret får kosta. Möte nummer två i det ämnet hålls under tisdagen under Folk och Försvar. Då deltar alla de partier som står bakom försvarsberedningens förslag - det vill säga alla riksdagspartier utom V och SD.

– Det viktigaste nu är att se till att svenska försvarets "bottenplatta" fungerar. Att den enskilde soldaten har utrustning, fordon, vardagsmateriel, logistik och tillräckligt mycket övningar. Det är så vi stärker vårt försvar bäst i denna oroliga tid när Ryssland rustar massivt. Om basen fallerar fungerar inget annat. Vi ska bygga från basen. Grunden måste vara solid, säger han.

Som du väl vet. På 1980-talet var "Röde" Börje Andersson (S) från Borlänge försvarsminister en kort period. Han satt i två månader innan han hoppade av på grund av hemlängtan. Nu har du slagit honom. Du har suttit i tre månader. Trivs du?

– Ja, jag trivs mycket bra i jobbet. Jag hade fördelen att jag redan suttit i riksdagen ett tag och sysslat med just dessa försvarsfrågor i några år, Börje blev "inkastad" direkt. Han har gjort mycket gott för Dalarna, en stor man, säger han.

I fjol var du oppositionspolitiker när du var här och efterlyste försvarssamarbete med Finland och en översyn av värnplikt och mönstring. Nu är du ansvarig minister. Hur mycket annorlunda är situationen för dig nu?

– Den stora skillnaden är att jag hela tiden matas med information om allt möjligt. Samtidigt ska jag nu ta ansvaret för att allt fungerar i slutändan. I opposition är man inte tyngd av det på samma sätt. Men jag måste säga att min politiska erfarenhet från Borlänge varit bra i detta jobb. Kommunalråd är en bra skola för en minister. Man kan applicera det jobbet på arbetet i departementet. Det funkar, säger Peter Hultqvist.