Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Hultqvist ser regeringens nya flyktingpolitik som den enda vägen att gå

Utan den nya tuffare flyktingpolitiken hotas samhällsordningen. Det menar Peter Hultqvist (S).
– Den nya politiken är absolut nödvändig. Det finns inga alternativ, säger han.

Annons

Socialdemokraternas länsordförande och landets försvarsminister Peter Hultqvist ifrågasätter de som kritiserar regeringens nya tuffare flyktingpolitik.

– Vi är i ett läge då vi måste få ned volymerna. I förhållande till andra länder i EU har vi tagit ett stort ansvar. Vi måste nu bromsa, för att få ett värdigt mottagande av de som redan kommit hit. Vi har nått en punkt för vad Sverige klarar av, säger han.

De senaste två månaderna har 80 000 asylsökande kommit till landet. För Dalarnas del finns just nu drygt 7 700 asylsökande i Dalarna. I början av året fanns 2 000.

– I praktiken motsvarar flyktingtrycket just nu behovet av 100 nya skolklasser - i veckan. Detta är naturligtvis ett allvarligt läge för kommunerna. Vi befinner oss i en svår situation som anstränger samhället. Vi måste agera utifrån det, vare sig vi vill det eller inte, säger han.

Regeringen hoppas att kursändringen ska få de länder i EU som duckat undan asylansvaret att tänka om och ta emot fler flyktingar.

– Vi får se hur det går. Jag vet dock att saken uppmärksammats och debatteras nu i dessa länder. Vi får se vad de kommer att göra och inte, säger han.

Åtgärder som - tidsbegränsad rätt till anhöriginvandring, åldersbestämning av unga, tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar, skärpt försörjningskrav och ID-kontroller på samtliga kollektiva transportsätt. Kommer dessa åtgärder räcka?

– Jag och regeringen förutsätter att detta får effekt. Vi får avvakta och se. Vi står i alla fall för dessa beslut. Vi är en regering för landet. Vi förhåller oss till verkligheten och agerar därefter. Vi tar nu ansvar för ett värdigt mottagande och för att samhället ska ha förutsättningar för att kunna fungera bra, säger Peter Hultqvist.