Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Hultqvist: Olle Rigborn lämnar ett stort tomrum efter sig

Min gamle vän och kamrat Olle Rigborn har gått ur tiden. En lång tids kamp mot sjukdomar fick sitt avslut. Han kämpade in i slutet och ville leva varje möjlig minut. Under den långa tid kampen varade så kom han mot alla odds igen många gånger. Han tog verkligen fighten med en mycket stark livsgnista.

Annons

Olle Rigborn kom ursprungligen från Skåne. Han hade en bred bakgrund i arbetslivet som sjöman, stamanställd militär, ombudsman i hyresgäströrelsen, ombudsman på HSB:s riksförbund, vd i HSB Dalarna i två omgångar och vd för utvecklingsbolaget Dala-mitt. I olika skeenden i livet så kombinerades detta med kommunala förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna.

Olle Rigborn var en stark folkrörelseman och en samhällsbyggare. Att planera byggande och boende var för honom ett sätt att bidra till att lösa ett av människors mest grundläggande behov, nämligen rätten till en egen bostad. Han tänkte där långsiktigt på pris, kvalitet men också boendemiljö. Människor skulle trivas och känna en stolthet över sitt boende.

Under åren som vd för HSB Dalarna tog han ledningen för ett omfattande utvecklingsarbete i hela länet. Han ville att HSB skulle uppfattas som en stark kraft på bostadsmarknaden i länet. Så förutom bygge och etablerandet av nya bostadsrättföreningar så startades också ett bolag som förvaltade och förvärvade hyresfastigheter. Utvecklandet av administrativ och teknisk service till medlemmarna var också viktigt. Samtidigt betonade han återkommande och starkt HSB:s karaktär som kooperativ organisation där medlemsnyttan skulle stå i centrum. Han hade hela tiden ett starkt stöd och respekt i HSB som organisation.

Efter sin pensionering gjorde Olle Rigborn en uppskattad insats som styrelseordförande i Tunabyggen i Borlänge. Han banade väg för nya bostadbyggen i Borlänge och arbetade mycket aktivt med bland annat finansieringsfrågor. Hans breda erfarenhet från bostadssektorn kom väl till nytta i styrelsearbetet och hans arbete uppskattades. Olle Rigborn hade en bred och djup kompetens. I Borlänge kommun var han också ledamot i kommunfullmäktige.

För mig har det varit en förmån att i många år få samarbeta med Olle Rigborn, såväl i förtroendeuppdrag som privat. Vi hade regelbunden kontakt i cirka 30 år. Det innebär diskussioner i både med- och motgång. Han var en mycket bra kamrat och hans livsgnista och vilja att bidra till samhällsutvecklingen var verkligen imponerande.

Som den djupt övertygade socialdemokrat han var så hade han förmågan att steg för steg på realistiska grunder bidra till att förverkliga visionen om bra bostäder för alla.

Olle Rigborn lämnar ett stort tomrum efter sig. Bevara honom i ljust minne!

Peter Hultqvist