Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Grünler

En stor domare och fin människa har gått ur tiden. En man som kanske mer än någon annan personifierade rättvisan i Ludvika var före detta lagmannen Peter Grünler, som nu inte längre är bland oss.

I och med att jag växte upp i Ludvika så hade jag redan i min ungdom hört talas om Peter.

Jag hade sedan förmånen att lära känna honom under min tid som sommarnotarie i början av 80-talet och sedan som tingsfiskal i Ludvika i slutet av 80-talet.

Då hade han hunnit bli lagman och därmed chef över Ludvika tingsrätt efter många år som rådman.

Han gav ett nästan aristokratiskt intryck, men aldrig så att han försökte vara förmer än andra. I stället kunde man finna en äkta humanism och människointresse hos honom.

Han hade en sällsynt stark integritet som förstärktes av hans personlighet. Visst kunde denna integritet i bland leda till motsättningar, men aldrig på ett sådant sätt att det drog ned det positiva helhetsintrycket av honom som person.

I sin yrkesutövning var han väl nästan urtypen för hur en domare skulle vara. Han var den suveräne gestalten i rättssalen och kunde ofta vara mycket personlig i sitt förhållningssätt till både tilltalade och andra som uppträdde i rättegångar.

Det finns många härliga berättelser om när Peter till exempel hade sin hund Milou liggande framför domarbordet under rättegångarna.

Peter var förstås mycket intresserad av juridik och det var alltid mycket givande att diskutera sådana frågor med honom. I diskussioner om påföljdsfrågor kom ofta hans människointresse och humanism fram, även om han inte tvekade att döma strängt när brottet krävde det.

Annars var det nog fastighetsrätten som intresserade honom mest. Han kunde tillbringa åtskilliga timmar med att gå igenom och rensa i de gamla fastighetsböckerna och han visste många gånger väldigt mycket om en fastighet utan att ens behöva titta i boken.

Vid sidan av sin domargärning engagerade sig Peter mycket i politiken. Även där genomsyrades hans arbete av humanism och det rådde ingen tvekan om hur illa han tyckte om extremiströrelser på högerkanten. Det berodde en hel del på hans upplevelser från krigets Tyskland.

I politiken blev han mycket respekterad av alla partier, oavsett om det var moderater som han själv eller vänsterpartister. Han gjorde också ett långt och fint arbete i valnämnden och värvade bland annat mig som valförrättare tack vare sin entusiasm.

Det är ingen tvekan om att Peter Grünler var en mycket känd, omtyckt och respekterad person i Ludvika. Både som domare och politiker kommer hans minne att bevaras.

Han lämnar ett stort tomrum efter sig, särskilt i det som blev hans hemstad.

Lars-Erik Bergström

Lagman i Falu tingsrätt