Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Dahl fyller Zornmuseet

/
  • Verket Borgerlig bakgrund återger Peter Dahl sina minnen av barndomens släktkalas och familjehögtider. Johan Cederlund beskriver hur personerna på motivet är svävande utan kropp.

På lördag öppnas en utställning med den kände konstnären Peter Dahl på Zornmuseet. Den nu 77-årige konstnären är personligen närvarande vid vernissagen på lördag. Utställningen spänner över hela Peter Dahls verksamma period. Från 1948 då han som 13-åring målade Dagens Nyheter med Olympiaden fram till 2011 års Modellstudie.

Annons

– Det är en konstnär som påminner om Zorn kraftfull, sensuell, allvarlig och provocerande, säger Zornchefen Johan Cederlund.

Vinterutställningen med Peter Dahl, som pågår till den 11 mars nästa år, innehåller så gott som alla stora verk.

Här finns exempel på revoltören i Dahls Alabamaserie inspirerad av Kurt Weils och Berthold Brechts opera Mahagonny. Den samhällssatiriska serien Drömmar i soffhörnet får ett stort utrymme på utställningen även om inte den mest kända "Liberalismens genombrott i Societeten" den så kallade Sibyllamålningen, där en kunglighet skildras på ett djärvt sätt, inte är med. Ett motiv där Peter Dahl riskerade åtal för majestätsbrott.

– Peter Dahl anser att utställningen skulle riskera att fokuseras för mycket på den målningen, säger Johan Cederlund.

Medan förundersökningen pågick kring åtalshot utförde Peter Dahl en serie till försvar för yttrandefriheten som återfinns på utställningen liksom monumentalverket Stolta Stad. Det mästerverket, som 2006 såldes för 5,7 miljoner, ackompanjerar Dahls stora genombrott med litografier på Fredmans epistlar. Mästerverket Dans i det blå kompletteras med filmen Målarens Arbete av Anders Hanser. Både målning och film visas. Suggestiva skildringar om kroglivet blommar ut i ett rum där konstnären möter trubaduren Fred Åkerström i ett Parismotiv.

Det är några smakprov ur den största retrospektiva utställningen med Peter Dahl sedan 1999.

Annons