Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petad i Mora – gör succé i SM-slutspelet

I allsvenska Mora blev han utkonkurrerad av Mantas Armalis.
Nu är Marcus Högberg på väg att föra sitt Linköping till SM-semifinal.
– Jag har fått chansen och verkligen tagit den, konstaterar 19-åringen.

Högberg presenterades inför säsongen 2013/14 som Mora IK:s förstemålvakt efter att LHC gått med på att låna ut JVM-keepern hela säsongen.

Att Mantas Armalis till största del skulle få agera båsvakt, deklarerade dåvarande MIK-tränaren Patric Wener redan i somras.

Men verkligheten blev någonting annat. Mora IK:s litauiske landslagsmålvakt konkurrerade helt enkelt ut SHL-lånet.

– Visst hade jag önskat att det hade gått lite bättre, men det här är ändå min första A-lagssäsong, så jag tyckte ändå att det gick ganska okej i Mora, säger Högberg.

– Sedan spelade Mantas väldigt bra och den bäste ska stå, tillägger den före detta MIK-målvakten och hyllar sin tidigare lagkamrat.

15 matcher blev det totalt i Moratröjan för Marcus Högberg och han noterade 89,20 i räddningsprocent.

Det ska jämföras med Mantas Armalis, som med sina 92,62 i räddningsprocent placerade sig som tvåa i allsvenskans målvaktsliga efter Västerås Jonas Fransson.

Det var meningen att Högberg skulle ha spelat i Mora hela säsongen, men när Linköpings förstemålvakt, Iiro Tarkki, blev skadad och Armalis spelade så stabilt, kom klubbarna överens om att Högberg skulle återvända till Linköping.

– Trots att det kanske inte gick så bra som jag hade velat, var det var en rolig tid i Mora, poängterar Marcus och tillägger;

– Det gäller att dra lärdom av det hela och nu vet jag vad som krävs.

I LHC har den forne MIK-målvakten kommit in som en joker. I åttondelsfinalen mot Modo, höll han nollan på hemmais (4–0), hans första i Linköpings A-lag.

I andra matchen blev han dock utbytt vid 0–3, till förmån för Christian Engstrand.

– Roger (tränaren Melin) ville göra en förändring och jag hade heller inte min bästa dag. Men det var bara att pusha på grabbarna och vi vann ju till slut (5–4 sudden).

I kvartsfinalserien mot Frölunda leder Linköping överraskande med 2–1 i matcher. Högberg har stått i samtliga tre matcher.

– Det har gått väldigt bra, konstaterar han.

Det blev förlust första matchen (2–3 sudden), men sedan har LHC tagit två raka; 2–1, och senast imponerande 3–1 i Göteborg. Där vann Frölunda skotten med 30–11, men LHC matchen och Högbergs lag har nu ett jätteläge att nå semifinal.

– Men inget är klart än. Det kan gå fort i hockey och vi kör med det klassiska; en match i taget, poängterar Högberg.

I höstas var Mikael Wikstrand och Marcus Högberg lagkamrater i Mora IK. I SM-kvartsfinalserien står de på varsin sida.

– Vi brukar ha lite kontakt via sms och lite småpsykningar blir det väl.

– Wikstrand är en otroligt bra back. Han är skicklig och väldig farlig vid blålinjen, säger Marcus om sin före detta lagkamrat.

MIK:s säsong är slut, men klart är att en av höstens Moraspelare, Högberg eller Wikstrand, får spela SM-semifinal.

– Jag ser verkligen fram emot morgondagens (fredag) match, men Ingenting är klart än, poängterar Marcus inför mötet i Cloetta Center.