Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pessimismen breder ut sig

Pessimismen breder ut sig i Dalarnas näringsliv. Till tidigare krissymptom kan man nu lägga den starka kronan som gör att exportföretagen i länet börjat varsla.

Annons

Svenskt Näringslivs företagarpanel där 400 dalaföretag ingår är på nytt pessimistisk om framtiden i Dalarna.

– SSAB, Fiskarheden Trävaru, Bergkvist-Insjön är tre exempel. Skogs och trähusföretagen har det tungt och det kommer varsel och neddragningar i industrin. Det kommer mer varsel men inte som under finanskrisen 2008. Företag drar sig in i det sista för att varsla men nu märks att konjunkturen sviktar och att kronan påverkar vårt län. 20 procent tror på nedgång i exporten på grund av kronan i Sveriges fjärde exportlän. Hushållen håller i plånboken och det märker handeln, säger Carl Ström, regionchef för Svenskt Näringsliv.

– Det är tur att vi har ABB. Dalarna som också är ett stort besökslän med vinteranläggningar från Säfsen upp till Idre gör att vi inte får lika mycket ökning av arbetslösheten som i andra län. Att arbetslösheten inte ökar ännu mer beror också på att företagen täcker stora pensionsavgångar. Men arbetslösheten kommer att öka, säger Ström som hoppas att samhällets investeringar i infrastrukturen kommer rätt i tiden så att inte planerna på återstart av Ludvikagruvorna förskjuts in i framtiden för då blir det ännu sämre framtidsprognos

– Så tumskruvarna dras åt i Dalarna. Företagen i länet pekar på en mycket tydlig inbromsning av såväl produktion och försäljning som investeringar.

– Den nedgång vi nu ser, såväl globalt som nationellt, kommer troligen att bestå under en betydande period framåt. Först 2014 kan den svenska tillväxten vara tillbaka på mer normala nivåer, säger Carl Ström, regionchef Svenskt Näringsliv i Dalarna.

– Ett bättre företagsklimat i samtliga kommuner, en företagstillvänd skattepolitik och återhållsamma löneökningar är dock tre sätt att parera den nedåtgående konjunkturen i Dalarna, säger Carl Ström.