Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persson blir riskkapitalist

Som politiker kritiserade Göran Persson riskkapitalister och anklagade dem för att "bryta sönder företag". Nu har han själv blivit riskkapitalist genom att satsa miljoner och bli ordförande i Cambio Healthcare Systems, som har svenska landsting som kunder.

Det är utmärkt av Göran Persson. Sverige behöver fler som är beredda att satsa kapital, inte färre.

Genom att numera ogenerat verka för de näringslivsintressen som han som politiker påstod sig vara så stark kritiker av sällar sig Göran Persson till en lång rad av ledande socialdemokrater, ofta med befattningar som finans- eller näringsministrar, bland dem Erik Åsbrink, Ulrica Messing, Björn Rosengren, Odd Engström, Jan Nygren, Thomas Östros och Pär Nuder.

Göran Persson har privat alltså inga betänkligheter när det gäller att göra företagsekonomisk vinst på sina landstingskunder. Och det gör han förstås alldeles rätt i.

Pär Nuder var tidigare socialistisk finansminister. Numera arbetar han för familjen Wallenbergs riskkapitalbolag EQT, som förvaltar 150 miljarder kronor i företag med 500 000 anställda i Europa.

I rollen som näringsminister och socialdemokratins ekonomisk-politiske talesman var Thomas Östros en tuff kritiker av det han då menade var tygellösa banker. Nu är han vd för Bankföreningen och förklarade i en intervju i SvD i helgen att bankerna tvärt om drabbas av alltför många hämnande regler och begärde att dessa "utformas på ett sätt så att det inte får negativa effekter".

Östros skällde ordentligt på höga bonusar inom bankvärlden när han var socialistisk politiker. Numera skäller han i stället på finansminister Anders Borg för att denne skäller på bonusarna till bankdirektörer:

"Det där är en vansklig väg för politiken. För vad händer om politiker börjar ta över sådana frågor? Det blir som att medborgarna kommer att göra politikerna skyldiga för hur arvoden sätts i det privata näringslivet.", säger Östros.

Den här ledarredaktionen har inga problem med kapitalism som ekonomiskt system. Världshistorien visar att det inte finns något lika bra som en fri marknadsekonomi i kombination med demokrati när det gäller att skapa välstånd för stora grupper människor.

Men det är tråkigt att socialdemokratiska toppolitiker kan säga hur det ligger till först efter att de har lämnat det politiska livet.