Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personal i hemtjänsten protesterar

Kritiken från anställda inom äldreomsorgen forsätter efter petningen av förvaltningschef Anders Hjelm.
I en skrivelse till kommunledningen redogör nu personalen på hemtjänsten i Söderbärke för hur deras arbetssituation skulle se ut utan timvikarier.

I tisdagens tidning beskrevs det en del av hur tuffa arbetsförhållanden hemtjänstpersonalen i Söderbärke har, med många brukare och lång färdväg.

Detta, anförde personalen där, är anledningen till att de behöver stöd av timvikarier. I sin tur har det varit en liten men ändå bidragande orsak till att omsorgsbudgeten spruckit rejält, vilket föranledde omsorgsnämnden att med kommunledningens goda minne frånta Anders Hjelm huvudansvaret för äldreomsorgen.

Men personalen på hemtjänsten i Söderbärke är tydlig med sitt ogillande av den handlingen och har nu sänt en skrivelse till kommunkansliet.

I den står bland annat: "Att ge Anders Hjelm sparken löser inte problemet med att det behövs många vikarier, så länge vi har många ärenden och grundbemanningen är för låg så behövs det ju folk."

Personalen konstaterar vidare att hemtjänsten inte har något "tak", det vill säga de som behöver hjälp beviljas hjälp. "I takt med att antalet brukare ökar måste ju även bemanningen öka."

Vidare: "Grundbemanningen har ju inte höjts för vår del, därav behovet av vikarier. Tittar vi tillbaka så har vi haft behov av vikarie morgon och kväll i snart två år."

Slutligen har personalen skickat med en tydligt uppritad beskrivning över vilka insatser en grundbemanning (som nu alltså är förstärkt med timvikarier) egentligen förutsätts klara av i det vidsträckta Söderbärkeområdet.

Av det uppritade schemat framgår exempelvis att en personal under arbetstiden klockan 14-21, i vilket ett måltidsuppehåll ska hinnas med, skulle behöva göra insatser hos ett femtontal brukare. Dessa är utspridda över en ganska stor geografisk yta som innefattar bland annat Huggnora, Kolpebo, Vad och Söderbärke.

Till kommunledningen kommenterar brevskrivarna: "Tänk er in i restiden mellan brukarna".

Nu förväntar sig hemtjänstfolket att bli kontaktade per telefon eller ännu hellre med ett personligt besök av kommunalrådet Leif Nilsson (S) eller någon annan i kommunledningen.