Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla Ohlin: Be föräldrarna lugna sig

/

Annons

Jultider är fototider för många föräldrar. Barnen kläs ut i söta små tomtedräkter och pallas upp för det årliga julkortet, och på skolorna går eleverna luciatåg kanske för första gången. Men i år råder det fotoförbud på en rad förskolor i Falun, till många föräldrars ilska. De som vill fota, får göra det hemma heter det från skolledningen. Anledningen är att ett flertal barn har skyddad identitet eller har föräldrar som av integritetsskäl inte vill att deras barn ska vara med på bild.

De barn som lever under skyddad identitet har givetvis rätt till anonymitet och diskretion. Förhoppningsvis finns en fungerande dialog mellan föräldrar och skola i sådana situationer, där alla är införstådda med vad som gäller. Men oviljan mot fotograferingen finns även hos många föräldrar som inte har skyddsbehov. Vad är de rädda för? Kanske vill de ha kontroll i en värld där en bild laddas upp på facebook fortare än det tar för ett tomtebloss att brinna upp?

Grundregeln är att man får fota allt och alla, förutom exempelvis i rättssalar och på militärt område. Skolledningen kan däremot, med hänvisning till nyttjanderätten, införa ett allmänt fotoförbud.

På vissa skolor i Linköping har skolorna löst problemet genom att inrätta särskilda fotobås där lucior, tärnor och pepparkaksgubbar får posera inför släktingar. Utöver det råder totalt fotoförbud. Någonstans i den principen kan jag känna att en bit av barnens uppväxt går förlorad. Filmer och bilder på mig och mina kompisar när vi fnittrande skrider fram i våra redan nersmutsade vita linnen är de som är värda något, inte arrangerade foton i ett bås när allt är över och man bara vill hem och äta lussekatter.

Kuggfrågan är om ett luciatåg är ett privat sammanhang eller en offentlig tillställning? Väljer man att låta barnen delta i aktiviteter där publik är välkommen, får kanske man räkna med att en och annan blixt smäller av i mörkret.

Alla kan inte göras nöjda. Men det finns en uppenbar kompromiss som borde fungera: Be föräldrarna att lugna sig med kamerorna och inrätta en särskild fotostund före eller efter lussetåget. Då kan de barn som inte kan vara med på bild gå undan.

Mer läsning

Annons