Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perfekta väderförhållanden för Brunnsjödagen på Alla hjärtans dag

På självaste Alla hjärtans dag hölls allaktivitetsdagen Brunnsjödagen.
Dagen lockade mycket folk och arrangörerna siktar på en fortsättning nästa år.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

I början av veckan verkade det mycket tveksamt om Brunnsjödagen skulle kunna genomföras. Det var massor av vatten på isen och dessutom var den landlös på stor del av sjön.

– Eftersom meteorologerna spådde kyla till helgen vågade vi i Brunnsjöns Vintervänners styrelse, gå ut med att dagen skulle arrangeras som planerat. Väderläget kunde knappast, mot alla odds, ha varit bättre, fem grader kallt, vindstilla och till och med sol så småningom. Uppskattningsvis uppemot 300 personer njöt av en härlig vinterdag, säger Lennart Fyrk från Brunnsjöns Vintervänner.

LÄS ÄVEN: Skridskotävling och flyguppvisning på schemat.

Huvudattraktionen för dagen var nog långfärdsskridskoåkning med motionsloppet Brunnsjörännet, som lockade drygt 30 deltagare. Loppet gick på fem varv på den bana som var 3,3 kilometer. Annars kunde deltagarna åka i max en timme.

– Tack vare stöd från många av kommunens företag kunde alla deltagare få pris. Utlåning av skridskor och sparkar var populärt. Många provade på långfärdsskridskor för första gången, berättar Lennart Fyrk.

En ännu häftigare upplevelse för åskådarna var förmodligen motorsporten med isracing och gocart.

– Ett dussintal äldre och nyare motorcyklar värmdes i depån. Att det inte bara är äldre herrar som Posa Serenius, som är duktiga i sporten syntes tydligt. Flera riktigt duktiga killar och tjejer visade att isracing har en riktigt god återväxt i Sverige, säger Lennart Fyrk.

En flyguppvisning av Södra Dalarna Modellflygklubb uppskattades också mycket av besökarna.

– Otroliga rollar, lopingar och störtdykningar stod på programmet och allt utan en enda kraschlandning. Nåja, ett par landningsställ och lite småfix för framtida hobbykvällar krävdes. Vad som saknades från den ursprungliga planeringen var skoterklubbens närvaro. Alltför lite snö satt tyvärr hinder för deras aktivitet, säger Lennart Fyrk.

Det hölls även en tipspromenad, i ett lite lugnare tempo.

– Det uppskattades av nästan lika många som Brunnsjörännet. Serveringen med kaffe, dricka och grillad korv gjorde att ingen behövde gå hem för lunch. 300 korv med bröd såldes snabbt, säger Lennart Fyrk.

Vid en station som visade säkerhet på is kunde besökare testa att använda isdubbar liggande på mage på en åkmadrass och även att kasta räddningslina till en nödställd.

– Hur man packar och använder en ryggsäck för att den ska fungera som flytväst vid "plurrning" fanns också med. Arrangörerna fick så mycket positiva omdömen från besökarna att det inte är någon tvekan om att det blir uppföljning även nästa år, om bara vädret tillåter, hälsar Lennart Fyrk.

Läs fler nyheter från Hedemora kommun.