Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per klarar ett jobb - om han får ligga ner

"Sluta sjåpa dig, upp och jobba!"
61-årige Per Sköld beskriver Försäkringskassans attityd.
– Den är fruktansvärd. Försäkringskassan ser inte individen. Det känns nästan som om personalen har bonus på att friskförklara sjuka människor.

Per Sköld är från Forshaga i Värmland. Han flyttade till Mora förra året sedan han via internet fått kontakt med en kvinna som befann sig i samma sits som han själv, det vill säga sjuk och i strid med en myndighet.

– Hon har gått igenom det värsta nu och har varit ett stort stöd för mig, berättar Per Sköld och tar av en av de båda stödkragar han tvingas ha för att hålla huvudet upprätt.

Med bistånd av ombudsman Ola Brossberg från fackförbundet Seko beskriver Per Sköld situationen för en man som tappat allt, och nu håller på att förlora resten.

2006 blev han varslad från det tryckeri, där han jobbat i 30 år. Hans fru dog av en tumör på hjärtat. Han själv blev utbränd och den kroniska muskelsjukdomen började kröka hans nackmuskler.

– Jag märkte det inte själv först, det var en granne som påpekade att jag gick så konstigt böjd när jag bar in veden.

Sjukdomen, dystoni, ledde till förträngningar och diskbråck. Han fick allt svårare smärtor och det krävdes kraftansträngningar för att lyfta huvudet och kommunicera med omgivningen.

– Köra bil är inte att tänka på.

Under vårt samtal använder Per Sköld omväxlande höger och vänster arm för att hålla huvudet upprätt. Det kostar på, och vem som helst kan se att han blir trött och ansträngd.

Det här har förstås läkare också kunnat konstatera. Till exempel överläkare Sven-Erik Eriksson på Neurologenheten på Falu lasarett.

Så här skrev Sven Erik Eriksson i ett utlåtande till Försäkringskassans inläsningscentral i Östersund 31 augusti 2011.

"På grund av kraftig flexisionstendens av huvudet kan pat. inte kommunicera med andra normalt. Skall arbete utföras ska det ske "i liggande".

Sven-Erik Eriksson konstaterade att Per Sköld inte klarar ett "normalt arbete" och fortsatte:

"Ingen förbättring förväntas av patientens tillstånd då det bedöms ha varit oförändrat de sista fem åren".

Per beviljades hel sjukersättning till och med december 2011 på grundval av överläkarens utlåtande.

Men den 10 januari i år meddelade Försäkringskassan i Mora att sjukersättning kan utges om arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel och nedsättningen bedöms vara bestående för all överskådlig framtid, och så illa var det inte för Per. Försäkringstjänstemannen förklarade att sjukersättningen dragits in.

Sven-Erik Nilssons utlåtande gällde inte längre. Per ska ställa sig till arbetsmarknadens förfogande och bättra på sin kompetens genom arbetsförmedlingens introduktionskurs.

Nu ska han gå där i tre månader mot sin vilja och med sin dokumenterade oförmåga, ett jobb i horisontalläge räknar han inte med.

– Jag tycker det är fruktansvärt förnedrande mot Per. Han har gjort rätt för sig i alla år och förutom att han är sjuk riskerar han att bli fattig också. Tvingas han till förtida uttag av pensionen förlorar han flera tusenlappar i månaden, säger Ola Brossberg, som överklagat Försäkringskassans avslag.

– Vinner vi inte det, så kommer vi inte att vinna någonting, säger en upprörd Ola Brossberg.