Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Arnes foton bättrar minnet

Halvägs in i vårmånaden mars fick pensionärerna i PRO Grytnäs möjlighet att se gamla fotografier från Avesta och Krylbo.
”Minnet är bra- men kort”, men att kort kan förbättra minnet, visade sig när Per Arne Johansson, besökte Café Grytan under och visade en del ur sin bildsamling.

Intresset för evenemanget var stort och många hade trotsat de kommunalhala vägarna och Kung Bores snöbyar för att se bilder från ”anno dazumal”.

Vem är han då, denne Per Arne som kan visa och berätta om hur Avesta och trakterna runt om har förändrats?

Intresset började redan tidigt och har följt honom som en röd tråd genom livet. Hans mor hade samlat vykort från Avesta som hobby och de här bilderna fascinerade Per Arne. När han så småningom övertog samlingen fortsatte han i moderns fotspår.

Han blev fast i samlandet. Inte bara vykort. Nu utökades samlingen med gamla bilder på bostadsområden, kvarter och gatubilder, inte bara från centrala Avesta utan från hela trakten.

År 1969, vid 16 års ålder, började Per Arne arbeta vid Experts fotobutik i Avesta. Kanske är det därför han blivit ”fixerad” vid bilder. Ett drömyrke för den som älskar fotografier.

Bilder på hur samhället förändrats är en stor och viktig del i Per Arnes samlingar.

– Centrala Avesta var ganska lik sig fram till 1971 då Plushuset började byggas, berättade han. Då revs stora delar av den centrala stadskärnan. Trenden var att varje stad skulle ha ett köpcentra och det blivande Plushuset var tänkt att dra kunder från både Sandviken och Borlänge – men nu blev det inte så - köpcentret i Valbo han före.

Tiderna förändrades och efter mer än 40 år i Expertbutiken, fanns digitalkameran i var mans ägo. Det betydde slutet för många fotobutiker. Men då Per Arne tidigare haft utställningar med bilder på biblioteket, erbjöds han en anställning där. I januari slutade han sin anställning där, fortsätter arbetet, men nu som timanställd konsult. Som timanställd får jag mer tid över tillandra aktiviteter, säger han.

Per Arne lever ett hektiskt liv med många aktiviteter i sin kalender. Närmast i tiden står en motormarknad, en loppis och en kuriosamarknad.

– Får jag syssla med det jag tycker om är det enbart roligt, säger Per Arne.

Efter avslutad bildvisning kunde åskådarna bara konstatera att Avesta är en stad i ständig förändring och definitivt att en bild säger mer än tusen ord.

Olle Kronberg