Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peppa dig som en Vasaloppsvinnare

Den trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell är bra på att lägga pussel. I alla fall "livspusslet" som optimerar hans prestationsförmåga.
– Mitt mål är inte att vinna Vasaloppet. Men jag vill att konsekvensen av det fulländade pusslet blir att jag passerar mållinjen först.

Daniel Tynell, 36, har vunnit Vasaloppet 2002, 2006 och 2009. Men under hans inspirationsföreläsning på High Performance Center (vid Tegera Arena) i tisdags kväll förklarade han att det aldrig varit hans mål.

– Mitt mål är att lägga allt fokus på de faktorer jag kan påverka. Hur snabbt andra åker kan jag inte påverka, utan mitt mål är i stället att vara optimalt förberedd.

Daniel Tynell talar om ett pussel med en rad bitar, som till exempel fysisk träning, psyke, kost och sociala relationer. Tillsammans avgör bitarna hur snabbt han åker.

– Jag strävar efter att göra pusslet så komplett som möjligt.

Daniel Tynell tror mycket på att se livet från den ljusa sidan i stället för att fokusera på belastningar.

– Mycket att det vi gör kan vi välja, eller vi kan i alla fall välja hur vi ser på det vi gör.

Själv har han en mental rådgivare som hjälpt honom att arbeta bort negativa tankar med träningen. Att irritera sig på att det är många som trängs i Vasaloppsspåret eller beklaga sig över dåliga snöförhållanden tjänar ju ingenting till.

Dessutom menar Daniel Tynell att man måste älska det man gör. Hans motto är att livet är för kort för att inte ägna sig åt sådant man tycker är roligt.

– Den gedigna glädjen – jag är övertygad om att det är en grundläggande förutsättning för att lyckas med något fullt ut.