Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärsskatt fortsatt trätoämne

Varken pensionärsorganisationerna eller oppositionen är imponerade över regeringens utlovade skattesänkning med en femtiolapp i månaden för pensionärerna. För en majoritet av pensionärer sänks skatten med mellan 500 och 700 kronor per år. Kostnaden för statskassan blir 1,15 miljarder kronor.

Inte oväntat anser socialminister Göran Hägglund (KD) att regeringen är nöjd över beskedet om att det blir en fjärde skattesänkning. Därmed har alliansen sedan 2006 genomfört skattesänkningar för pensionärerna på totalt 14 miljarder kronor, vilket motsvarar mellan 6 800 och 10 200 kronor per år.

När riksdagen på torsdag debatterar innehållet i regeringens budgetproposition är pensionärsskatten ett givet ämne. Socialdemokraternas utgångspunkt är att pension är uppskjuten lön och därför ska beskattas på samma grund som för löntagare. Regeringens medveta jobbskattepolitik i syfte att få folk i arbete har missgynnat pensionärerna, hävdar de också. Men precis som oppositionen driver också regeringen linjen att skillnaderna i beskattningen av pensionärer och löntagare ska minska.

Den kommande debatten kommer att handla om vilken politik som snabbast når målet. Säkert är att ju fler som jobbar, desto större är chansen att skattesänkningar och välfärdsreformer kan fortsätta.