Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärerna vill göra skatteavdrag till valfråga

PRO och SPF vill göra pensionärernas skattenivå till en valfråga 2014.
– Om vi inte kommer ned till samma skattenivå som vanliga löntagare har vi bara våra röster att ta till som vapen. Vi är 1,9 miljoner pensionärer i landet, säger Inger Nyberg som sitter i SPF:s förbundsstyrelse.

Tidigare i år författade landets alla pensionärsorganisationer i landet ett öppet brev till regeringen och finansminister Anders Borg. Kravet var samma skattenivå som för löntagare.

I regeringens budgetproposition fick pensionärerna i snitt en skattesänkning och inkomstförbättring på 50 kronor. Ett bud som pensionärsorganisationerna likställer vid ett hån - och åldersdiskriminering.

Nu skickar de två största organisationerna PRO och SPF ett nytt öppet brev till Anders Borg.

– Vi vet att det i praktiken är kört för den här gången. Proppen är redan lagd. Men det kommer ett nytt år, ett valår. Vi förväntar oss då att skattesatsen justeras till en rättvis nivå, säger Inger Nyberg .från Älvdalen som sitter i SPF:s förbundsstyrelse.

Målet är frågan ska bli en valfråga inför riksdagsvalet 2014.

– Vi vill hålla frågan levande. Vi hoppas naturligtvis att detta blir en stor valfråga. Just nu verkar de flesta partier så säkra på pensionärernas röster. Men det ska de inte vara. Det enda vi har att sätta emot den politik som förs är hur vi röster. Inför valet 2014 kommer vi mobilisera. Vi är 1,9 miljoner. 2014 förväntar vi oss att samtliga partier tar oss på allvar, säger Inger Nyberg.

I det öppna brevet till finansminister Anders Borg beräknar PRO och SPF att kostnaden för att likställa beskattningen i nivå med vanliga löntagare till 7-8 miljarder.

– Vi kräver bara rättvisa. Lika skatt för lika inkomster, säger Inger Nyberg.