Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärer på källvandring provade på skogsbad

Pensionärarna i SPF Tuna-Säter har genomfört en vandring vid Åsen i Säter med Mats Hedin som ledare. Mats är synnerligen naturintresserad och har letat på och dokumenterat alla kända och okända källor i Säter. Under vandringen berättade han om källorna och vattnets väg ner till bebyggelsen.

Det blev en hälsosam vandring. Frisk luft och så kallat skogsbad är ju ett sätt att minska stress och må bättre, dricka direkt ur trefaldighetskällan som anses ha en läkande kraft, ett annat.

När vandrarna kom högt upp på Åsen kunde Storklacken ses i öster. När gruppen närmade sig källan skulle man prova på just skogsbad, som innebär att gå rakt in i skogen alldeles tysta med bara sina egna tankar. Väl framme vid källan skulle alla sedan dricka sju klunkar av det kalla och goda vattnet. Bäst effekt sägs vattnet i trefaldighetskällan ha på trefaldighetsafton som infaller sju dagar efter pingstafton. Frisk och gott var det hur som helst.

Det blev extra högtidligt när Mats Hedin så läste en dikt av Wilhelm Moberg. De kulturella inslagen fortsatte vid källan vid Nämnsbo när Berit och Kristina sjöng en snutt av ” Här en källa rinner”.

Nästa vandring blir vid Risshyttan.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel