Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengabrist för Peace & Love - och stor festivalkrock

Peace & Love AB har hamnat i en akut likviditetskris.
Nu står det också klart att Peace & Love får tuff konkurrens 2013.
Festivalen i Norrköping arrangeras samtidigt.

Annons

Festivalbolaget befinner sig i en akut likviditetskris och leverantörer får vänta på pengar.

Peace & Love AB för förhandlingar med Borlänge kommun, banken och med ett antal nya samarbetspartners. Förhoppningen är att det arbete som nu pågår ska lösa krisen.

Vd Dan Sonesson räknar med att bolaget ska redovisa ett resultat kring nollstrecket när bokslutet är klart. Det kan enligt bli ett litet plus - eller ett litet minus. Det berättade han i tidningen häromveckan.

Under gårdagen blev det också känt att den tyska festivalarrangören FKP Scorpio arrangerar festival i Norrköping 2013 - samtidigt som Peace & Love äger rum i Borlänge.

– Det är inget nytt att olika arrangemang krockar med varandra i festivalsammanhang, säger Ronny Matsson, presschef vid Peace & Love.

Han konstaterar att Peace & Love tidigare år varit samma datum som andra stora konserter och festivaler, exempelvis Roskilde.

– Andra festivaler har också gått in i varandra. Vi fokuserar på våra egna arrangemang som nästa år går av stapeln 25-29 juni för 15:e gången. Vi satsar som vanligt på att ge en stor helhetsupplevelse, säger Ronny Matsson.

Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) och övriga kommunledningen är informerade om Peace & Love AB:s ekonomiska situation. Jan Bohman vill inte kommentera festivalbolagets ekonomi, men säger att han har stort förtroende för Peace & Loves förmåga.

– Det är klart att jag blir orolig när jag hör att de har ekonomiska problem. Festivalen betyder mycket för Borlänge, och har förändrat bilden av Borlänge väldigt mycket. Jag läste i en kvällstidning att bilden gått från brottets till kärlekens stad. Det betyder jättemycket för oss i kommunen.

Bohman konstaterar betydelsen för den lokala ekonomin där många tiotals miljoner kronor pumpas in tack vare festivalen.

– Det finns en kraft i det de gör. I år samlade festivalen 48 600 människor. Det finns en kraft i arrangemangen runt omkring också. Man utnämnde i somras Peace & Love till ungdomens Almedalen, säger Jan Bohman

Kommunen och festivalen har flera kopplingar till varandra. Bland annat ska Peace & Love betala hyra för campingen på Sportfältet. Intäkter som sedan används för att utveckla fältet, bland annat med konstgräs på grusplanen vid Maservallen.

– Vi hoppas att alla avtal vi har ska fullföljas, sedan får vi titta framåt hur vi ska jobba kommande år, säger Jan Bohman.

Tidigare kommundirektör Lars Ivarsson har anlitats för att arbeta med festivalens situation.

– Vi har hjälpt till att ge dem rådgivning på alla håll och kanter. Lars Ivarsson har varit med där, konstaterar Jan Bohman.