Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pelle Henriksson bygger kubbhusbastu i Vikmanshyttan

När Pelle Henriksson skulle bygga bastu frågade en kompis om han inte skulle göra en kubbhusbastu.
– När jag hade kollat upp det var det självklart, en kubbhusbastu skulle det bli, det fanns ingen återvändo, säger han.

De senaste tre åren har Pelle Henriksson jobbat med sin bastu som står på gården i Granbo i Vikmanshyttan. Han tänkte timra från början, men efter att ha blivit förälskad i den gamla tekniken där ved eller återanvänt virke fogas samman med cement eller lera, var valet enkelt. Även om det skulle ta tid.

– Det är ju så snyggt och levande, så är det kul att få prova på något nytt, säger Pelle Henriksson, som till vardags jobbar som snickare.

Den gamla byggtekniken kom till Sverige under slutet av 1800-talet och användes till både bostadshus och ladugårdar. Under slutet av 1900-talet blev det mindre vanligt med kubbhus, men tekniken har på senare år fått ett uppsving. Pelle Henriksson har tittat mycket på nätet hur han ska gå till väga, men även gjort egna lösningar.

– Sockeln har jag till exempel formsågat efter varje kubb, jag har också gjort ett eget fönster av en rutten björk jag hittade i skogen.

Pelle har använt gran som han barkat och sedan torkat i fullängder för huset. Sedan har han sågat upp dem i kubb och murat med en blandning av cement, sågspån, sand, vatten och kalk. Han har bara kunnat bygga två rader åt gången då cementen måste bita innan man kan bygga vidare. Nu ska han gjuta ett fundament för den 300 kg tunga kamin som ska värma upp bastun.

– Jag hoppas premiärbadet blir till nyår, men det sa jag förra året också. Det får ta den tid det tar, bara det blir riktigt gjort, det är det viktigaste.

Pelle Henriksson

Ålder: 38

Familj: fru Erika och två barn, Viggo, 2 år och Stella, 4 år.

Yrke: snickare

Bor: i gamla föräldrahemmet i Granbo

Mer kubbhus: följ Pelles arbete på hans facebooksida som heter kubbhusbastu