Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle fällde första vildsvinet i Malung

/

Ett vildsvin sköts i Malung i helgen. Det är förmodligen första gången som ett vildsvin fällts här i trakten, i alla fall i någorlunda modern tid. Det tror också skytten Pelle Björklund, Malungsfors.

Annons

– Vi har ju just inga vildsvin här ännu och jag har inte hört att det skulle ha skjutits något tidigare, säger Pelle.

Han var ute tillsammans med några jaktkamrater för att försöka träffa på ett vildsvin som sedan i somras uppehållit sig i ett skogsområde vid Örarbäckheden, som ligger mellan Malung och Yttermalung. Där har vildsvinet bökat omkring rätt så rejält på skogsskiftena. Så vitt man känner till har det här vildsvinet varit det enda i det här området.

– I somras sågs ett vildsvin i närheten av Lugnet, strax norr om Örarbäckheden, och det är förmodligen det som vi lyckades skjuta under helgens jakt, berättar Pelle.

För några veckor sedan var jaktkompisarna i området för att försöka träffa på det bökande vildsvinet.

– Då fick vi aldrig syn på det, men vi kunde sedan se på spåren att det smitit förbi mellan oss. Vildsvinen är mycket uppmärksamma och de har ett välutvecklat luktsinne.

I helgen gjorde jaktlaget med Pelle tillsammans med Pelle Håkansson, Lollo Håkansson, Marianne Eriksson, Simon Håkansson och Kristoffer Larsson ett nytt försök och nu lyckades de bättre.

– Men det var en ovan jaktupplevelse eftersom jag aldrig jagat vildsvin tidigare. Då jag fick syn på svinet så stannade det först till för ett ögonblick och sedan satte det iväg med en imponerande snabbhet. Det är nog tack vare att jag tävlingskjutit så pass mycket som jag hann träffa, berättar Pelle

Med ett välriktat skott på 40 meters håll fälldes vildsvinet. Det visade sig vara en galt som vägde 95 kilo, troligen cirka 1,5 år gammal. En fullvuxen galt kan väga över 200 kilo.

– Vi slaktade och tog hand om kroppen och nu väntar vildsvinsmiddag framöver. Det blir också en ny upplevelse, säger Pelle.

Vildsvin har tidvis varit utrotade i Sverige, men har på senare år förökat sig kraftigt söderöver i landet. Dalarna anses som vildsvinets nordgräns. Bland annat i Leksand finns en växande stam. I Malung och norrut har enstaka iakttagelser gjorts. En liten grupp djur som utfordrats har också i några år funnits och klarat vintrarna vid Fulunäs, ett par mil norr om Sälen.

Vildsvinen anses göra både nytta och skada. I skogen gör de nytta genom att "markbereda" med sitt bökande och äta skadeinsekter som barkborrar, men i lantbruket, trädgårdar och på golfbanor ställer de till med stora problem.

Mer läsning

Annons