Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peder Troli

Annons

Peder Troli, Ludvika, avled den 29 oktober vid en ålder av 81 år.

Han var bördig från Tollå i Beiarns kommun i den norra delen av Norge i höjd med Arjeplog. Peder ingick i en syskonskara om nio barn och växte upp i en jordbrukarfamilj. Hans far arbetade med jordbruket på sommaren och ägnade sig åt sejfiske på Lofoten under vintern.

Peder var mer intresserad av teknik. Efter en tid i Oslo sökte han sig till tekniska högskolan i Narvik och tog sin examen efter tre år. Under studietiden hade Asea besökt högskolan och lockat med arbete i Västerås. Peder accepterade erbjudandet och flyttade dit 1960, samma år som han gifte sig med Liv.

När de fick sonen Nils-Edvin visade det sig att han inte tålde den dåliga luften i Västerås. Av den orsaken sökte sig Peder till Asea i Ludvika vars luft var klarare och renare. Så efter fyra år i Västerås blev familjen Ludvikabor och ångrade inte sitt beslut.

Redan i Västerås hade Peder arbetat med HVDC-tekniken som då var i sin linda. Tekniken för att överföra högspänd likström blev sedan en specialitet vid Asea i Ludvika som blev världsledande på området. För Peder, som arbetat med bland annat Gotlandsöverföringen och överföringen mellan Göteborg och Danmark, innebar det även flera resor till USA innan han gick i pension 1996.

Han var händig och gillade att jobba i trädgården. Som friluftsmänniskor tyckte makarna om att vara ute i skog och mark. Det hände också att de åkte "hem" och fjällvandrade i Norge. Skidåkning var ett annat av Peders intressen, men i det fallet var det sonen han tog med sig upp till Sälen.

Närmast sörjande är makan Liv, sonen Nils-Edvin, barnbarn, barnbarnsbarn, samt fyra syskon med familjer.