Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peder Troli

Peder Troli, Ludvika, avled den 29 oktober vid en ålder av 81 år.

Han var bördig från Tollå i Beiarns kommun i den norra delen av Norge i höjd med Arjeplog. Peder ingick i en syskonskara om nio barn och växte upp i en jordbrukarfamilj. Hans far arbetade med jordbruket på sommaren och ägnade sig åt sejfiske på Lofoten under vintern.

Peder var mer intresserad av teknik. Efter en tid i Oslo sökte han sig till tekniska högskolan i Narvik och tog sin examen efter tre år. Under studietiden hade Asea besökt högskolan och lockat med arbete i Västerås. Peder accepterade erbjudandet och flyttade dit 1960, samma år som han gifte sig med Liv.

När de fick sonen Nils-Edvin visade det sig att han inte tålde den dåliga luften i Västerås. Av den orsaken sökte sig Peder till Asea i Ludvika vars luft var klarare och renare. Så efter fyra år i Västerås blev familjen Ludvikabor och ångrade inte sitt beslut.

Redan i Västerås hade Peder arbetat med HVDC-tekniken som då var i sin linda. Tekniken för att överföra högspänd likström blev sedan en specialitet vid Asea i Ludvika som blev världsledande på området. För Peder, som arbetat med bland annat Gotlandsöverföringen och överföringen mellan Göteborg och Danmark, innebar det även flera resor till USA innan han gick i pension 1996.

Han var händig och gillade att jobba i trädgården. Som friluftsmänniskor tyckte makarna om att vara ute i skog och mark. Det hände också att de åkte "hem" och fjällvandrade i Norge. Skidåkning var ett annat av Peders intressen, men i det fallet var det sonen han tog med sig upp till Sälen.

Närmast sörjande är makan Liv, sonen Nils-Edvin, barnbarn, barnbarnsbarn, samt fyra syskon med familjer.