Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pedagogisk nytändning

Entreprenöriell pedagogik.
Det är begreppet för dagen — skoldagen – i Björbo och Dala-Floda.
– Vi har fått 109 000 kronor av Skolverket till utveckling och satsar på företagsamt lärande, att hitta och ta vara på elevernas motivation och inre drivkraft, berättar rektor Carola Hellmin.

Under måndagen samlades Björboskolans och Syrholsskolans drygt 100 elever och 16 anställda för att tillsammans med elevernas anhöriga – ett drygt 100-tal av dem deltog – för att tända en eld.

Det var en symbolisk olympisk eld, men främst en lärandets eld.

Tändningen, under en lokal OS-invigning, markerade starten för en nysatsning, ett temaarbete och en pedagogiksatsning som finansieras med statliga pengar.

Carola Hellmin, som i början av det här året utsågs till rektor för skolorna i den västra kommundelen, har jobbat med entreprenöriell pedagogik vid ett gymnasialt hantverksprogram i Västerås.

– Syftet är inte att eleverna ska bli egna företagare, utan att utveckla de förmågor som är vanliga hos entreprenörer, som kreativitet, handlingskraft och ansvarstagande. Genom att skapa en tillåtande miljö utvecklas också deras självkänsla, förklarar hon och fortsätter:

– Pedagogiken, som regeringen satsar på, utgår från barnens behov och lust. De ska vara aktiva och läraren fungera som något av en coach. Men vi förhandlar definitivt inte bort kunskapsmålen, utan pedagogiken är ett sätt att nå målen.

De lokala olympiska spelen är ett temaarbete i pedagogikens tecken.

– OS är på sätt och vis världens mest tacksamma ämne och rymmer ämnen som matematik, idrott, geografi, svenska och engelska, för att inte prata om värdegrundsarbete. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Eleverna marscherade in i Strandbackens folkpark med trumslagarna Erik Sjönneby och Jonatan Gustavsson i täten. Christer Gruhs invigningstalade och resurspedagogen Malin "Athena" Randow tände elden.

Eleverna svor en ed, slagverkare musicerade och en dansgrupp svarade för en uppvisning. Rektorn bjöd in till tävlingar i alternativa idrottsgrenar på Flodavallen, för Björboskolan den 21 och för Syrholns skola den 27 september.

Efter hejaramsor och sång av nationalsången avslutades invigningen med fika och tipspromenad. Men den här avslutningen markerade alltså inledningen på ett nytt förhållnings- och arbetssätt i skolan.