Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peace & Love ställer in festivalen

/

I år skulle Peace & Love ha fyllt 15 år.
Men under tisdagsförmiddagen kom chockbeskedet:
Festivalen är inställd och går i konkurs.
– Vi är otroligt ledsna, säger vd:n och grundaren Jesper Heed.

Annons

– Personligen har jag aldrig trott på festivaldöden fram till nu, förklarar han dystert.

Med bara 9 000 sålda biljetter har Peace & Love inte råd att betala räkningarna och på tisdagen ansökte man om konkurs hos Falu tingsrätt. Statistik sedan 2007 visar att Peace & Love under maj och juni i snitt har sålt 23 000 biljetter. Men årets tillströmning uteblev.

– Vi brukar annars sälja ett par tusen biljetter per dag. Under en av helgens dagar såldes nu knappt 100 biljetter, säger PR-ansvarige Henrik Sundin.

Uppskattningsvis hade 18 000 sålda biljetter behövts för att undvika konkurs.

Att man nu tvingas ställa in är en kombination av förra årets skulder, uteblivna biljettintäkter och krav på förskott från artisterna.

Underskottet 2012 låg på 16 miljoner kronor och sedan företagarnas krav på 13 miljoner i höstas halverades har Peace & Love haft en avbetalningsplan för att betala tillbaka det de varit skyldiga.

– Vi har betalat av och samtidigt har en stor del av artisterna krävt förskott på grund av osäkerheten kring oss. Det har gjort det svårt att få in nya partners och delägare, säger Jesper Heed.

I höstas blev det också klart att Bråvalla Festival i Norrköping arrangeras under samma helg. Något som inte går att bortse ifrån. Men för Peace & Loves del var det aldrig tal om att byta helg.

– Vi hade redan bokat Depeche Mode. Vi hade inget val, menar Jesper Heed.

Hur, när och framför allt om företagare och biljettköpare kan få tillbaka sina pengar är just nu oklart.

– Men i nuläget finns det ingen möjlighet att betala tillbaka, säger konkursförvaltaren Henric Schef från advokatfirman Zedendahl.

Det blir hans uppgift att reda ut alla frågetecken kring hur många som tillsammans med Peace & Love drabbas konkursen. Klarhet i frågan kan bringas i höst.

Henric Schef har ännu inte hunnit sätta sig in i allt, men konstaterar att Peace & Loves omsättning har försämrats kraftigt under det senaste året. Balansrapporten 30 april visade betydligt lägre intäkter jämfört med i fjol.

– Det var ett tapp på 40 miljoner kronor i år, säger Henric Schef.

Det beror på att biljettförsäljningen inte har gått som förväntat. Nu ska tingsrätten godkänna Peace & Loves konkursansökan.

– Det som händer nu är att personalen hjälper konkursförvaltaren att ta hand om tillgångarna och gå igenom hur de ska tillsättas på bästa sätt.

Henric Schef utesluter inte att det finns tillgångar i konkursboet. Det kan till exempel finnas egendom eller kundfordringar att kräva in. Också förskotten till artisterna kan krävas tillbaka.

– Förskott är ju en fordran på artisten på ej genomfört arbete.

– Men sannolikheten att alla som köpt biljett får tillbaka sina pengar är inte jättestor som det ser ut i dag. Alla fordringsägare hanteras likadant. Även om det är behjärtansvärt att biljettköparna får pengarna tillbaka.

Peace & Love AB har 13 heltidsanställda och ett trettiotal projektanställda.

– Lön för maj månad är redan betald. Men sedan kan personalen göra fordran med anledning av uppsägning.

Det innebär att man bland annat kan kräva lön, semesterersättning, övertidsersättning eller rätt till avtalade förmåner.

Chocken: P&L-anställda grät på kontoret
Nöjesbloggen:
"Det är här ett oerhört tungt slag för Dalarna"

Hur minns du P&L? Dela med dig av dina festivalminnen här
Hela avskedsbrevet: Läs Peace & Loves egna ord här
Sugarplum Fairy: "Vi har jämfört Peace & Love med julafton"
Biljettköpare? då kan pengarna gå upp i rök
Förlorna: Företag och 9 000 biljettköpare

Annons