Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peace & Love laddar för Chile

Borlänge kommuns och Satiago-kommunen Conchalís samarbete går tillbaks ända till 1990. 2005 följde representanter från Peace & Love med för första gången. Då föddes idén att arrangera en festival.

- När vi var där så kände vi att vi kunde bidra med något och vi lade en sorts grund. Chile är kanske inte det fattigaste landet i Latinamerika, men klyftorna är enorma, säger Sara Olsson.

Conchalí är en av huvudstaden Santiagos många kommuner och en av de fattigaste.

Den 4-5 januari hålls Peace & Love i Santiago och sex personer från Peace & Love finns på plats. Både svenska, inhemska och ett band från USA kommer att spela. Dessutom kommer man, likt här hemma, att hålla temadagar under rubriken "solidaritet".

Att skapa en blåkopia av festivalen i Borlänge har det dock aldrig varit frågan om.

- Vi har ett koncept här, men när man tar det till en annan kultur och en annan kontinent så måste man vara ödmjuk. Man gör saker på olika sätt.

Det praktiska arbetet runt festivalen står chilenarna för och de håller också i temadagarna, när det gäller innehåll och deltagare.

- Vi bidrar med band, de med talare och aktiviteter. Det är profiler från Chile som medverkar.

Alla svenska band har anknytning till Dalarna, utom ett. Ett oplanerat svenskt bidrag anslöt sig i sista stund.

- Det var Gonza från hiphopbandet Advance patrol som ringde upp oss efter att ha läst om festivalen. Det visade sig att han var uppväxt på den gatan som vi ska vara och att han dessutom befinner sig i Chile då för att spela in en skiva. Så det var ganska givet.

I år spelade den chilenska artisten Joe Vasconcellos på festivalen i Borlänge och han imponerades över att genrerna var så blandade.

- Man blandar inte musikstilar på samma sätt i Chile. Joe Vasconcellos menar att det behövs och hoppas att festivalen i Chile ska vara en plats för möten.

Förutom själva festivalen så är bland annat ett besök på kulturcentrat "Borlänge centrum" inplanerat. Det invigdes förra året och hyser en rad sociala- och kulturella verksamheter.

Sara Olsson ser fram emot att möta både den chilenska publiken och arrangörerna.

- Det är nyttigt för oss också och det handlar verkligen om ett utbyte. Vi hoppas bli influerade och inspirerade av dem. Det måste ge någon sorts effekt på vår festival här hemma.

Fakta: Peace & Love Chile

 • Hålls 4-5 januari 2008
 • Man räknar med 5000 personer den första dagen och minst det dubbla dag två.
 • Bokade band i urval:
 • Joe Vasconcellos (CL)
 • Cat Martino (US)
 • Mando Diao (S)
 • Juanafe (CL)
 • Miss Li (S)
 • Advance Patrol (S)
 • Mano Ajena (CL)
 • Elias & The Wizzkids (S)