Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peace & Love i kris - skulder på 13 miljoner kronor

Peace & Love har skulder på 13 miljoner kronor.
Hoppet står nu till att de 200 fordringsägarna skriver ned fordringarna till hälften och accepterar en avbetalningsplan.
– Vi ska klara det här och 2013 ska bli den bästa festivalen hittills, säger Jesper Heed.

Peace & Love AB kämpar nu för sin överlevnad och framtid.

Bolaget har drabbats av en akut ekonomisk kris, och har skulder på cirka 13 miljoner kronor. Vd Dan Sonesson har avgått då han och styrelsen haft olika syn på framtiden.

Jesper Heed, festivalens grundare, har klivit in som tillfällig vd. En ny ledningsgrupp och styrelse ska säkra bolagets överlevnad.

– Vi håller på med en helhetslösning för ekonomin, säger Jesper Heed.

En del i detta är att de 200 leverantörer som har fordringar på Peace & Love AB skriver ned sina fordringar till halva beloppet. Bolaget ringer nu runt till samtliga dessa företag för att halvera skulderna på totalt 13 miljoner kronor.

Än så länge har festivalen varit i kontakt med de 50 största företagen. De andra företagen kommer att kontaktas under den kommande veckan.

Hittills har gensvaret varit positivt:

– Vi behöver hjälp av våra fordringsägare för att lösa detta. De flesta har vi haft långa samarbeten med. Folk är positiva till vad Peace & Love är och dess verksamhet. Vi är partners och alla vinner på att Peace & Love har en framtid och långsiktighet, säger Jesper Heed.

Stor kraft läggs nu på ekonomin för att undvika en konkurs.

– Vi måste klara situationen och som Peace & Loves grundare går jag i personlig borgen för ett lån när vi lyckas skriva ner fordringarna.

Flera faktorer ligger bakom förlusten. Jesper Heed konstaterar att det under 2012 var svårare att få tag på stora internationella artister, och att många festivaler haft det tufft.

– Festivalen hade förmodligen inte gått back om det hade varit ett separat festivalbolag. Det är övriga verksamheter och projekt som kostat mycket, säger Jesper Heed.

Dessa verksamheter ses nu över, pausas eller avvecklas. Peace & Love Foundation blir en stiftelse. Peace & Love AB blir i fortsättningen ett rent festivalbolag. Kaféverksamheten går runt, och hotas inte.

– Vi skär i våra kostnader och har som mål att öka intäkterna. Vi ska minimera de framtida ekonomiska riskerna. Vi tänker inte hamna i den här situationen igen. Vi ska gå rätt i korsningen där vi gick fel.

Mitt i den ekonomiska turbulens som råder måste blickarna också riktas mot 2013.

En ny ledningsgrupp har bildats och en ny styrelse kommer snart att vara på plats. Styrelseordförande Göran Borg har lämnat sitt uppdrag då han är bosatt i Varberg och har heltidsarbete där.

Jesper Heed är tillbaka, känner inspiration och drivkraft.

– Det känner också personalen. Målet inför framtiden är att åter ta fram känslan och meningen med varför Peace & Love startade från första början.

Han vill se en festival som återvänder till rötterna.

– Att vara störst har aldrig varit något självändamål. Målet har varit att skapa något unikt som bara finns här. Ett av de ursprungliga målen var att förändra bilden av Borlänge. Ett annat var att skapa något långsiktigt, något evigt. Att vara en positiv kraft som inspirerar och sprider glädje året runt.

Artister är bokade till festivalen 25-29 juni 2013. Biljetter släpps inom kort.

– Det ska inte vara ett problem att göra 2013 till den bästa festivalen hittills.