Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peace & Love Film Festival lämnar Borlänge

Peace & Love Film Festival har arrangerats tre år i Borlänge, men nu är det slut med det. Stödet från Dalarna har varit för dåligt, menar festivalchefen Holger Carlsson.
Nu blir den en del av musikfestivalen Live at Heart i Örebro.

Annons

UPPDATERAD 13/5 12.45

Så sent som för ett par månader sedan berättade Holger Carlsson, festivalchef för Peace & Love Film Festival, om planerna för årets upplaga. Datum spikat och det var i Borlänge och Falun festivalen skulle äga rum.

Nu står det klart att hela festivalen flyttar till Örebro. Dessutom byter den datum till 30/8-4/9.

– Det känns bra, men det hade känts ännu bättre om vi kunnat vara kvar, säger Holger Carlsson.

– Jag tycker inte att vi har fått det stöd eller att det har funnits ett intresse från någon av kommunerna i Borlänge eller Falun under de tre år vi har funnits.

Holger Carlsson berättar att det bidrag festivalen beviljats täcker en tiondel av behovet.

– Vi hade två alternativ – lägga ner eller flytta. Att lägga ner var inte ett alternativ, så vi flyttar.

Flera platser har funnits med i diskussionerna och i vågskålen till Örebros fördel har bland annat funnits kopplingen till Filmregion Stockholm–Mälardalen där Örebro var en av de grundande kommunerna.

– Örebro känns rätt, där finns en bredd med Live at heart, filmklubben och biografen. Alla drar åt samma håll.

Vad har ni fått för respons på beskedet från era samarbetspartners i Dalarna, som exempelvis Film i Dalarna?

– Inte ett ljud. Högskolan Dalarna hade dessutom redan dragit in de praktikanter som jobbat på festivalen tidigare år.

Holger Carlsson är kritisk till inställningen hos flera aktörer i länet.

– Jag tror att man måste bestämma sig för hur man vill bli sedd om 3-4 år. Dalarna är en fin plats, men det måste finnas en balans mellan det och hur mycket man vill låta andra komma in och promota andra saker i Dalarna.

Stefan Ek, tillförordnad verksamhetschef på Film i Dalarna, fick beskedet under gårdagen.

– Vi blev lite tagna på sängen, det kan jag säga. Det är tråkigt naturligtvis, vi har varit ansvarig för kortfilmssektionen, säger han.

Han håller inte med om att de inte engagerat sig i festivalen.

– Vi har engagerat oss väldigt mycket utifrån den lilla verksamhet Film i Dalarna är. Vi har haft två personer som har varit inblandade under lång tid. Men det är olika bilder man har. Vi har fem-sex olika festivaler som vi håller på med som är mer lokalt förankrade i Dalarna. Vi har lagt en hel del resurser på det.

Stefan Ek menar att tidpunkten – helgen och veckan efter midsommar – har varit ett stort problem och en av anledningarna till att festivalen inte lockat så många besökare.

– Midsommar i Dalarna – det är en krock.

Beskedet kom också som en överraskning för Borlänge kommun under tisdagen.

– Det här kände vi inte till alls på något vis, säger presschefen Ann-Catrin Brovall.

– Vi känner oss tagna på sängen att det kommer ett färdigt beslut på utan att vi haft möjlighet att diskutera.

Filmfestivalen hade sökt 450 000 kronor i stöd och hade beviljats totalt 150 000 kronor, varav 50 000 från evenemangsbudgeten, 50 000 varumärkesbudgeten och tillgång till en lokal för 50 000 kronor. Beslut om detta fattades för en månad sedan.

– Vi tycker att det är tråkigt. Samtidigt tycker vi att vi har haft en bra dialog och bra samarbete genom åren, som vi har velat utveckla så klart.

P&L Film Festival 2015 kommer nu att äga rum som en integrerad del av Live at Heart i Örebro, 30 augusti till 4 september. En festival som kombinerar konserter med branschmöten och workshops.

Mer information om planerna kommer efter filmfestivalen i Cannes. Fullständigt officiellt program släpps första veckan i augusti.

Fotnot: I en tidigare version stod att det var Film i Dalarna som stod för praktikanterna som dragits in. Det ska vara Högskolan Dalarna.