Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patienter missar miljoner i ersättning

Patienter som drabbats av felaktig vård kan gå miste om miljonbelopp i ekonomisk ersättning. Allt beroende på missen att inte anmäla det inträffade till försäkringsbolaget LÖF.
– Det är så otroligt viktigt att kunskapen om detta kommer ut. För den drabbade kan det handla om stora belopp, säger advokat Veronica Johansson.

Hittills i år har Socialstyrelsen granskat 145 klagomål på hälso- och sjukvården i Dalarna. I 17 fall har de drabbade fått rätt när myndigheten riktade kritik mot vården med krav på åtgärder. Det handlade bland annat om felbehandlingar som lett till permanenta skador, lidande och förlorad arbetsinkomst.

Själva idén med Socialstyrelsens granskningar är att missförhållanden ska upptäckas och åtgärdas. Vilket också är sker. Så långt allt gott.

Det som en del drabbade befaras missa eller glömma bort är att även anmäla skadan till LÖF, Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag - och det inom tre år.

Utan en sådan anmälan riskerar den drabbade att helt gå miste om möjligheten att få ut ekonomisk ersättning vid en sjukvårdsskada.

– Så är reglerna. Jag är övertygad om att få privatpersoner vet om detta. Det är ytterst viktigt att anmäla till LÖF. Och inte bara nöja sig med en anmälan till Socialstyrelsen. Man behöver inte vänta på ett utlåtande av Socialstyrelsen innan man gör en anmälan till LÖF. Man bör och ska anmäla det direkt och själv till LÖF, säger Veronica Johansson.

För den drabbade kan det handla riktigt stora ekonomiska belopp. Pengar som kan göra livet lättare efter en skada. Nivåerna på ersättningen beror helt på skadans omfattning och den drabbades ålder.

* För exempelvis en så kallad 18-procentig invaliditet - exempelvis ett förlorat underben - för en 20-åring handlar det om en ersättningsnivå på 249 000 kronor.

* För 80-procentig invaliditet - exempelvis omfattande förlamning - för en 40 åring handlar det om 905 000 kronor i ersättning.

* Vid en 50-procentig invaliditet för en 30-åring handlar det om 519 000 kronor i ersättning.

LÖF följer trafikskadenämndens tabeller för ersättning.

– Men den stora ekonomiska biten är ändå ersättningen för inkomstbortfallet. Där kan det handla om miljonbelopp, säger hon.

Veronica Johansson och hennes kolleger vid Advokatfirma Wikner i Falun är ledande experter i försäkringsfrågor. De företräder bland annat 260 privatpersoner i landet som drabbats av narkolepsi i samband med den stora vaccinationskampanjen mot svininfluensan.

– För läkemedel och läkemedelsförsäkringen fungerar reglerna på samma sätt som för LÖF. Man måste anmäla inom tre år. Dessa har vi hjälpt att inte missa det, säger hon.

Hon vet att information finns att söka. Men många drabbade missar den.