Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passivt och massivt - morgondagens hus

Ett hus byggt i massivträ, så kan nästa generations energisnåla hus komma att se ut.
– Även grunden består av en massivträskiva. Det gör huset väldigt mobilt när det ska flyttas, säger Tommy Lövevik från HMB Constructions som är en av deltagarna i projektet Passiva Massivträhus.

Annons

Det var under våren 2010 som projektet drog igång, ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, HMB Construction och Stora Enso Building Solutions. Tillsammans har de låtit bygga ett så kallat passivhus, ett energisnålt hus där väggar, golv och tak består helt och hållet av massivträskivor. I slutet av förra året restes testbygget på gården utanför Mjälgaskolan och nu pågår arbetet med att samla in olika testresultat.

– Vi har givare i väggarna och taket som visar hur isoleringen påverkas av fukt och olika temperaturer, berättar Henrik Janos från Högskolan Dalarna.

Än så länge ser provsvaren bra ut och uppfyller kravet på att inomhustemperaturen inte får överstiga 26 grader mer än tio procent av den totala tiden. Även kravet på lufttäthet har huset klarat hittills. Trots att projektet avslutas i år har man planer på att fortsätta ta prover under ett och ett halvt år framöver.

– Trä är ju ett rörligt material och det är en av anledningarna till att vi vill fortsätta med mätningarna, berättar Mats Rönnelid från Högskolan Dalarna.

Passivhus i sig är hus med mycket små uppvärmningsbehov.

– Det ska räcka med människorna och lamporna inuti för att värma upp husen, säger Mats Rönnelid.

Något som var viktigt vid bygget var noggrannheten i monteringen. Det är för att huset ska bli så tätt som möjligt och förhindra fukt att ta sig in. Något som ofta används just för att uppnå täthet är plastfolie, något som man dock har lyckats undvika genom den här byggtekniken.

– Fasaden består av Thermowood som är ett värmebehandlat trä som man låter torka, sedan värms det upp i 200 grader under en period. Träet får då en kemisk förändring som hindrar fuktupptaget och det blir även lite lättare eftersom det fått torka först, berättar Mattias Brännström från Stora Enso Building Solutions som är de som står för byggmaterialet.