
Påskkärringar ska gå på torsdag, eller?

Skärtorsdagen är dagen då påskkärringarna av tradition går runt i stugorna med påskbrev.
Eller är det på påskaftonen?
Svaret är att det är både och. Främst beroende på olika traditioner i olika landsdelar.
I Västra Sverige (Värmland, Bohuslän, Dalsland och delar av Västergötland) går man påskkärring på påskaftonen. I övriga landet är det vanligast att gå påskkärring på skärtorsdagen.
Mattias Axelsson, lärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap som driver bloggen Högtider, har gått igenom material från etnologer och historiker på detta tema. Han går tillbaka till ursprunget.
Traditionen med påskkärringar har sitt ursprung i 1600-talets tro på häxor. Enligt den tron reste häxorna till ett gästabud med djävulen på en plats som oftast kallades Blåkulla. Resan påbörjades natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen och häxorna kom tillbaka på natten mellan påskafton och påskdagen.
"Om vi ska upprätthålla kopplingen mellan häxtron och dagens påskkärringar så är det egentligen vid två tillfällen som det skulle passa att gå påskkärring: Skärtorsdagen och påskaftonen. Dymmelonsdagen har inte firats sedan 1700-talet så den känns inaktuell och påskdagen är en söndag".
Att det är tradition att gå påskkärring i Västra Sverige på påskaftonen hänger ihop med att där var traditionen av påskeldarna som störst. Påskeldarna användes för att skrämma häxorna.
Skansen reder ut varför häxorna i övriga landet är i farten just på Skärtorsdagen:
"Det var just på Skärtorsdagen som Jesus förråddes av Judas och enligt folktron släpptes alla onda makter fria i samma stund som Frälsaren blev dömd. Man trodde att häxorna begav sig till Blåkulla på skärtorsdagsnatten, och där umgicks de med den onde och hans anhang. Det var viktigt att man skyddade sig mot påskkärringarna. Man gömde och låste in redskap som en häxa skulle kunna använda som färdmedel och man kunde lägga en psalmbok på fähustaket."
-
Påsken - kyrkans största helg
Påsken är kyrkans största helg. Detta är kyrkans syn på de olika påskdagarna:
Skärtorsdagen firas till minne av den kväll när Jesus för sista gången äter tillsammans med sina lärjungar och instiftar nattvarden. Senare på natten när Jesus och hans lärjungar samlats i Getsemane trädgård grips Jesus av de romerska soldaterna. Han grips efter att Judas mot en betalning av 30 silvermynt har avslöjat för dem var Jesus finns och gett honom en kyss som tecken för soldaterna på vem som är Jesus.
Långfredagen: Efter att Jesus gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus som fattar beslutet att han ska dömas till döden för att ha gjort anspråk på att kallas judarnas kung. Han blir dödad genom att hängas på avrättningsredskapet korset, det vi minns på långfredagen.
Påskdagen: Den tredje dagen efter han dött uppstår Jesus från döden. När kvinnorna kommer till graven är stenen bortrullad och Jesus är inte där. Kristen tro är en tro på uppståndelsen, vändpunkten. Allt det som tynger vår jord, som hindrar livet, som stänger till våra hjärtan och stänger ute livet rullas bort.
Annandag påsk: Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt och på annandag påsk hör vi berättelsen om hur två lärjungar är på väg bort från Jerusalem till byn Emmaus. De går och samtalar om det som hänt och plötsligt slår någon följe med dem. De förstår inte först vem han är, men när han stannar hos dem och äter, förstår de vem han är.
Källa: Svenska kyrkan