Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partibokskrav urvalsbegränsar

Tack för en bra ledarartikel I måndagstidningen angående nämndemannasystemet i Sverige. Jag är ett exempel på hur det kan bli. Mellan 2002-2006 var jag nämndeman vid Mora Tingsrätt, vald av Malung-Sälens kommunfullmäktige som opolitisk. I mitt jobb som turistchef går det inte att sätta ut en partibeteckning efter mitt namn. Lars Bälter (S) eller Lars Bälter (M). Jag måste vara neutral.

Uppdraget var oerhört intressant. Jag var själv mellan 40-45 år och hade två hemmavarande barn, den ena på dagis och den andra i skolan. Därigenom fick jag erfarenhet av hur en barnfamilj kan ha det och hur det fungerar med barn i dag (datorer, tv). Vid några tillfällen hade jag förmånen att få sitta med i vårdnadsärenden. Då ska domstolen vara könsneutral, det vill säga lika många kvinnor som män.

Jag minns ett ärende där den ena kvinnliga nämndemannen var en kvinna på 75+. Hon hade inga egna barn och var i mitt tycke helt ute och cyklade i sina resonemang. Hur skulle hon kunna döma utifrån barnens bästa och föräldrarnas framtid i en relation med varandra?

Även i övrigt var det många gånger som jag kände min ung i kontrast till alla pensionärer som var nämndemän och hur de resonerade i sakfrågorna. Efter valet 2006 fick jag frågan om jag ville fortsätta att vara nämndeman. Det ville jag. Kravet var att jag gick in i något parti. Det gjorde jag inte och därmed var min tid som nämndeman över.

Hade det funnits möjlighet att fortsätta utan nödvändigheten att ha partibok hade jag gärna gjort det, för uppdraget som nämndeman tilltalade och intresserade mig mycket.

Lars Bälter

vd/ turistchef Malung-Sälen Turism AB