Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parti vill ha kulturhus istället för islamiskt center

Omsorg för alla säger nej till ett islamiskt center vid Stadshuset.
Partiet anser att platsen bör användas för ett kulturhus.

Efter att kommunen godkänt ett planprogram för ett islamiskt center i området vid Stadshuset och Hagakyrkan har den politiska debatten tagit fart.

Moderaterna har börjat tveka om det lämpliga i att placera ett islamiskt center vid Stadshuset och menar att det kan finnas lämpligare områden.

Kristdemokraterna har inte tagit ställning, men enligt Jonas Hillerström (KD) är det delade meningar i partiet:

– Det borde finnas bättre platser, säger Hillerström och nämner att styrelsen inom kort ska ta upp frågan.

Sverigedemokraterna överklagar godkännandet av planprogrammet - och nu säger även Omsorg för alla nej till placeringen vid Stadshuset. Det står klart efter partiets möte häromkvällen.

– Det är en väldigt central plats i Borlänge. Får vi vara med och bestämma vill vi ha ett kulturhus där. Ett kulturhus som vänder sig till alla grupper i samhället, säger Lars-Erik Skoglund (OFA).

Och konstaterar att frågan om ett kulturhus diskuterats en längre tid och varit aktuell till och från i många år.

Finns det någon plats som är lämplig för ett islamiskt center?

– Vi tycker inte om placeringen vid Stadshuset. Det lär väl finnas lämpligare platser. Men var, det lär de som har förstånd komma fram till. Många förslag har varit i luften, men vi har inte haft anledning att fördjupa oss i det. Men när det börjar dra ihop sig kring Stadshuset är vi tvungna att sätta ned fötterna. Där vill vi ha kulturhuset, säger Lars-Erik Skoglund.

SD kräver folkomröstning. Vad anser du om det?

– Det kom upp lite om det vid vårt möte. Den frågan har jag inte satt mig in i. Men jag har inget emot det, så mycket demokrati som möjligt. Men vad ska man rösta om i så fall? Man måste ha vettiga alternativ om man ska folkomrösta. Det får vi nog återkomma till.