Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkeringsproblem i Mora - Parkera, betala och bli bötfälld

Det är lätt att shoppingturen i centrala Mora blir dyrare än planerat. Det har många bilister fått erfara när de med kassar i händerna finner en gul kontrollavgift på bilrutan. Ibland har minuterna tickat fortare än planerat, eller också har de gjort misstaget att betala i fel automat.

Det finns många olika alternativ att parkera i Mora. Den kloka med pigga ben väljer kommunens parkeringsplatser, där bilen får stå en viss tid utan kostnad. Alternativet är de privata parkeringsplatserna i anslutning till butikerna.

Det gjorde en anhörig till Daniel Jakobsson som parkerade, betalade och återvände till bilen med gott om tid kvar. Det för att mötas av den klassiska kontrollavgiftslappen, biljetten var köpt i fel automat och Q-park som sköter parkeringen hade lappat bilen.

– Det är surt, känslan är att Q-park bara utnyttjar situationen att det som uppfattas som en parkeringsplats i själva verket är två och betjänas av två olika automater, suckar Daniel.

Han tog också kontakt med Q-park. De medgav att det kunde upplevas otydligt och kompletterade med två små remsor om vilken parkering som respektive automat betjänade.

– Jag får ta böterna, men tycker att även med klisterremsorna så är det otydligt, säger Daniel.

Utan tvekan är Daniel ödmjuk, för som bilen stod parkerad handlade det inte enbart om avsaknaden av en klisterremsa. Där bilen parkerades skyltades det med stora skyltar om Lidls parkering. Rejält otydligt och inte alls som Q-park hävdar att deras parkeringsplatser ska upplevas. Företaget skriver själva att "Vi skyltar våra parkeringsområden tydligt enligt Vägmärkesförordningen."

På den aktuella parkeringen finns två automater med några stegs mellanrum. På gatan finns en tredje automat som betjänat några av Mora kommuns platser. Men utöver de två parkeringarna, som Q-park döpt till Lindex och Lidl finns också gamla postparkeringen och skyltningen för den är lika oklar som för de två övriga. Med andra ord gäller det att läsa noggrant på skyltarna och vill man vara på den säkra sidan så parkerar man på kajen.

Två polska hantverkare misslyckades med att betala i den ena automaten, som krånglade, och försökte betala i en andra. Den svenska texten hjälpte inte de två, innan de uppmärksammades på att de betalade i fel automat.

– Jag tycker att det hela är otroligt negativt för handlarna i Mora, menar Daniel Jakobsson.