Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkeringsmoral har förbättrats

Parkeringsmoralen i Leksand har blivit betydligt bättre.
Det visar ny statistik från kommunens trafikenhet.
Antalet utskrivna parkeringsböter under perioden juni-juli-augusti minskade med 36 procent mot förra sommaren - trots att antalet övervakningstimmar var fler.

När p-skivan infördes i centrala Leksand för två somrar sen var irritationen stor bland bilisterna och insändare och artiklar många - merparten med klagomål på nymodigheterna. Även förra sommaren var acceptansen låg och känslorna svallade.

Inför årets sommarsäsong satsade kommunen extra mycket på informationsskyltar ute på gator och torg och satte även upp servicelådor med gratis p-skivor för att underlätta för bilisterna.

Antalet p-skivor som köpts in för att dela ut ligger på omkring 30 000, vilket är samma mängd som tidigare år.

Och ser man till statistiken så verkar skyltningen och p-skivelådorna ha varit en lyckad insats.

För under de tre sommarmånaderna har antalet utskrivna böter minskat med 36 procent - trots att övervakningstimmarna varit fler än tidigare år.

Och jämför man enbart juli och augusti med samma period förra året, så stiger siffran till hela 56 procent färre utskrivna böter.

Om det är Leksandsborna som blivit duktigare på att parkera med skiva eller om det är p-skivevana turister som håller siffrorna nere visar inte statistiken.

Det får resten av säsongen utvisa - för p-skivan gäller även på vinterhalvåret.

– Det är ett måste för att få ordning på snöröjningen, säger trafikhandläggare Kristina Hållmats som sammanställt statistiken.

– Det är också viktigt att man parkerar rätt när det till exempel är hockey så räddnings- och underhållsfordon kan komma fram.

Det finns dock de som fortfarande märker av missnöjet med p-skiva i Leksand.

Glenn Masuhr, stationsbefäl hos polisen i Mora är en av dem.

– Jag har haft flera samtal varje vecka hela sommaren från folk som blivit bötfällda i Leksand och vill få p-boten riven, berättar han.

– Jag har inget med saken att göra och är faktiskt riktigt trött på de där samtalen. Det är skriftliga överklaganden som ska skickas in till polisen, inget annat! avslutar han.