Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paraffinbad och mjuka bollar

En och en doppar de sina händer i varm paraffin och sitter tillsammans runt bordet med de varma omslagen.
Sedan Rättviks Reumatikerförening började ge sina medlemmar paraffinbadsbehandling har många blivit mjukare och fått mer rörlighet i sina händer.

Två gånger i veckan får deltagarna behandling och lindrig mot smärtan.

– Framför allt är det personer med artros och artrit, med värkande händer och stelhet i händerna som får behandlingen, berättar Hillevi Lindeström, Rättviks Reumatikerförening.

Föreningen har för närvarande två grupper och behandlingen börjar med handgymnastik, med mjuka bollar och utan. Handgymnastiken görs sittande med musik till. Efter gymnastiken doppar deltagarna sina händer i varm paraffin och får sina händer omlindade med varmt omslag.

– Behandlingarna botar inte, men de lindrar, säger Hillevi som sökte lindring för sina egna värkande händer speciellt på vintern och när temperaturen är råkall.

– Jag köpte för en tid sedan ett eget paraffinbad och märkte hur bra det var. I våras kunde Reumatikerföreningen starta egna grupper med paraffinbad.

När deltagarna sitter med varma omslag runt händerna är det avslappning med musik eller mindfulness och meditation, en liten stund och bara andas.

– Vi har väldigt trevligt och de flesta stannar kvar efter behandlingen och fortsätter umgås. Vi pratar och alla ser fram mot nästa behandling, berättar Hillevi.

Även om träningen och paraffinbadet är ganska stillsam träning är deltagarna i Reumatikerföreningen mycket aktiva, flera av dem tränar både vanlig gymnastik, vattengymnastik, går stavgång och vanliga promenader.

– Träning är A och O när man har värk, säger Lena Smedberg som tillsammans med Hillevi Lindeström ansvarar för paraffinbaden.

Reumatikerföreningen arrangerar paraffinbaden i samarbete med studieförbundet ABF.