Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Par fälldes för ekonomiska brott

Mannen och kvinnan från Ludvika nekade till brott. Falu tingsrätt ansåg dock att de hade gjort sig skyldiga till grovt bokföringsbrott och skattebrott.
Straffvärdet motsvarade sex månaders fängelse, men påföljden för båda blev villkorlig dom med 160 timmars samhällstjänst.

Mannen och kvinna företrädde ett företag som 2007 omsatte 6 590 927 kronor och året efter 3 898 804 kronor. Och det var verksamheten under dess två år som ledde fram till åtalet för grovt bokföringsbrott, alternativt försvårande av skattekontroll (grovt brott), och skattebrott.

Åklagaren gjorde gällande att företaget beställde fakturor från ett andra bolag, att bolagen därefter utfärdade osanna fakturor som inte avspeglade verkliga affärshändelser, att de osanna fakturorna oriktigt togs upp i företagets bokföring, att företaget betalade fakturorna till växlingskontor eller genom postväxlar, att en person tog ut pengarna kontant från växlingskontoren och återförde dem till företaget samt att företaget därefter använde pengarna för att betala ut svarta löner eller egna uttag.

Ludvikaduon förhördes och gav sina versioner om vad som hade hänt och båda förnekade brott. Efter förhör med andra personer kom rätten fram till att någon egentlig verksamhet inte förekom i de bolag som angavs på de aktuella fakturorna. Vidare att fakturornas utformning talade för att det var en och samma person som skrivit dessa.

Tingsrätten frågade sig också om mannen och kvinnan insåg att fakturorna var osanna, det var ändå frågan om fakturor rörande närmare två miljoner kronor. Kvinnans förhållningssätt var att hon inte kände till vem pengar betalades till. Något som rätten ansåg inte var trovärdigt.

Rätten ansåg också det var högst troligt att mannen kände till att fakturorna var osanna och inte avspeglade verkliga affärshändelser när de upptogs i bokföringen samt användes som underlag för mervärdesskatt när skattedeklarationen lämnades in.

Sammantaget fann tingsrätten att mannen och kvinnan gjorde sig skyldiga till de gärningar som åklagaren påstod.

Att det var länge sedan brottsligheten ägde rum och att mannen och kvinnan, även personligen, drabbades ekonomiskt av det inträffade bidrog till att de inte dömdes till fängelse.