Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Papperskonkurrenter sparar

Kvarnsvedens pappersbruk stärks relativt sett när nu också SCA skär i sin tidningspappersrörelse.

Stora Ensos konkurrent SCA gör sig av med 1500 medarbetare i ett nytt sparprogram.

SCA har nu två pappersbruk Ortviken i Sverige och Laakirchen i Österrike efter att SCA avyttrat sin 50-procentiga ägarandel i den brittiska tidningspappersanläggningen Aylesford Newsprint med 280 anställda och 400 000 ton returfiberbaserat tidningspapper.

SCA Ortvikens investering på 350 miljoner gör dock att Kvarnsveden får kriga med en tidningspappersmaskin som byggts om för förbättrade tidningspapperskvaliteter

Kvarnsvedens andra kvarvarande svenska konkurrent Holmen drar också ned. Holmen Hallsta har upphört att tillverka standard tidningspapper och Holmen Braviken har sedan 2008 ställt om 300 000 ton tidningspapper till papper av högre kvalitet. Holmen Paper har som DT rapporterat beslutat att stänga pappersmaskin nummer 3 i Hallstavik under andra halvåret 2013. 230 anställda förlorar jobben och 140 000 årston försvinner.

Kvarnsveden kommer också att få mindre internkonkurrens inom Stora Enso. Stora Enso stänger tidningspappers maskin PM1 vid Hylte bruk med en årlig kapacitet på 180 000 ton tidningspapper. 140 anställda vid Hylte berörs.