Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappa oavsett namnet

Vad händer när pappa byter namn till Ann-Christine?
Ester Roxberg vet. För tre år sedan kom hennes pappa Åke ut som Ann-Christine och började leva som kvinna.

Ester Roxberg berättar i boken Min pappa Ann-Christine hur hennes prästpappa, femtioåtta år gammal, talade om att han var transvestit, bytte namn och identitet och började klä sig och leva som kvinna.

I korta avsnitt redogör hon för sina reaktioner när normen vek. Vad köper man till exempel för farsdagspresent, när ens skäggige pappa Åke ersatts av någon som heter Ann-Christine, har kjol, läppstift, nagellack och parfym men fortfarande är en baddare med såg och tapetrullar?

Ester Roxberg är författare och har bland annat fått Lilla Augustpriset. Hon föddes 1987 i Zimbabwe, dit föräldrarna flyttat från Småland och där mamman var lärare och pappan präst. Hennes bok om sig och pappan är drivet skriven och kan likaväl läsas som en roman.

Man slås av hur restriktiv hon är med tolkningar och hur hon istället presenterar svidande fakta rakt på sak. Det gäller till exempel de brev hennes farmor skrev till sin femårige lille Åke, Esters blivande pappa, när han 1957 låg på lasarett för att botas från sängvätning. De tycks vid första anblicken svämma över av kärlek men i gliporna skymtar en isande oförmåga att begripa den hemlängtan som måste uppfyllt den där lille femåringen.

Samma farmor förbjöd också Åke att någonsin mer nämna saken, när han tidigt berättade för henne om sin lust att klä sig i kvinnokläder.

Min pappa Ann-Christine är en viktig bok. Den visar på kyrkans förmåga att förhålla sig vettigt till sexuella varianter samtidigt som den utan pardon avslöjar hur hårt inpräglade gamla fördomar är i den enskilda individen, inte minst hos familjemedlemmar som tvingas i närkamp med problemet.

Kärleksfullt och med sval styrka lyfter Ester Roxberg fram vardagens stötestenar. Hennes sätt att skriva gör hennes bok till en läsupplevelse. Man skulle önska att den inte bara hamnar på bokdiskar och bibliotek utan också i skolor, i vård och överallt där den kan hjälpa mänskor att se det enkla faktum att en pappas kvaliteter beror på andra faktorer än om han heter Åke eller Ann-Christine.