Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappa länsade barnens konton

Mannen ville åka till Spanien för att cykla. Några pengar hade han dock inte. Lösningen fick bli att länsa de båda minderåriga barnens konton på nära 50 000 kronor. Nu har han dömts för förskingring.

Det var redan i augusti 2010 som barnens mamma upptäckte att alla besparingar plötsligt var borta från de båda barnens sparkonton. Sammanlagt saknades 49 000 kronor från de sparkonton som hon och barnens pappa något år tidigare öppnat.

Sedan dess hade föräldrarna separerat men båda hade dispositionsrätt till kontona då barnen fortfarande var minderåriga. Då mamman upptäckte att pengarna var borta var också pappan tillfälligt inneboende hos henne eftersom han sakande bostad.

En kontroll visade också att det var pappan som tagit ut sina barns besparingar utan att tala med deras mamma.

Som förklaring har han uppgett att han hade ekonomiska bekymmer och att sociala avslagit hans ansökan om försörjningsstöd.

Samtidigt ville han åka till Spanien för att cykla. Han orkade dock inte ta någon diskussion med barnens mamma utan tog därför ut de 49 000 kronorna.

Om han därefter tog sig till Spanien framgår inte av åtalet eller domen. Klart är dock att han gjorde slut på barnens besparingar och att han efter det inte säger sig ha haft någon förmåga att betalat tillbaka pengarna till barnen.

Nu har den 44-årige pappan också dömts vid Falu tingsrätt för förskingringen. Mannen döms till villkorlig dom och 50 dagsböter à 50 kronor. Han ska dessutom betala tillbaka pengarna till barnen jämte ränta från och med den 6 augusti 2010 samt betala 500 kronor till brottsofferfonden.