Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Panaxia avvecklas

Det konkursade värdetransportföretaget Panaxia ska avvecklas.

Annons

Konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson säger till Radio Stockholm att lönegarantin går ut i nästa vecka och det inte finns någon ekonomi att fortsätta. Han har inte hittat några intressenter som kan ta över verksamheten.

För att inte riskera att de borgenärer som drabbats ska drabbas ytterligare är utgångspunkten att avveckla verksamheten.

Panaxias konkursförvaltare skriver i ett pressmeddelande att han beslutat avbryta försöken att sälja verksamheten i konkursboet. Det innebär att verksamheten kommer att börja avvecklas med omedelbar verkan.

Andersson uppmanar samtliga kvarvarande kunder till Panaxia att söka nya utförare av transport, bevaknings- och kontanthanteringstjänster senast från måndagen den 1 oktober 2012, vilket kommer att vara sista dag för hämtning. Panaxias sista verksamhetsdag kommer att vara den 5 oktober, skriver han.

Panaxia gick i konkurs den 5 september. Sedan dess har verksamheten drivits av konkursförvaltare som försökt sälja verksamheten.
"Intresset för ett förvärv har dock tyvärr inte varit tillräckligt för att motivera en försäljning av rörelserna som helhet", skriver Andersson, som beklagar de problem som en avveckling skapar för dem som ännu inte hittat en alternativ leverantör av tjänsterna.

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer är inte förvånad över beskedet, men tycker att avvecklingen sker för snabbt.
– Det här är inte som vilken transport som helst, det krävs en mängd olika åtgärder för att byta leverantör. Det behövs tid och det har konkursförvaltaren inte gett.
Han förstår att konkursförvaltaren har sitt uppdrag, men är samtidigt besviken på hanteringen.
– Man hade kunnat sköta det här mycket bättre genom att ge en tidsfrist, säga att vi planerar att avveckla verksamheten inom 1-2 månader.
Hoppet står nu till att någon annan aktör går in och tar över Panaxias verksamhet tillfälligt, så att butikerna får tid att hitta en annan lösning, enligt Per Geijer.
– Det är klart att ingen vill gå in med mer kostnader och det är svårt för oss att ställa sådana krav, men vi hoppas att man kan se det här mer långsiktigt. Vi ser ju att hela kontanthanteringsbranschen påverkas negativt av det här.

(TT)