Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Panamaläckan kan få oanade konsekvenser när många länders ledare dras in i härvan

Pananamdokumenten beskrivs som världens största läcka, större än Wikileaks, större än Snowden. Med 11,5 miljoner dokument och 2,6 terabyte data från advokatfirman Mossack Fonseca i Panama så finns det många historier att berätta, från svenska Nordea till Rysslands president Putin. Det handlar om medborgare från hela världen och 14 488 företag/fonder i 21 olika skatteparadis.

Läckan som presenteras under söndagen kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, men genom ICIJ, internationella organisationen för grävande journalister, så har materialet gåtts igenom av nära 400 journalister från 76 olika länder. Globala härvor behöver global journalistik som är fri och obunden med resurser och kraft att ta sig an komplicerade och svåravslöjade historier.

Att använda sig av brevlådeföretag i skatteparadis behöver inte vara olagligt i sig. Det är väl värt att understryka. Däremot finns det kriminella som använder sig av möjligheten för att gömma undan korruptionspengar och genomföra pengatvätt. Och så finns förstås en moralisk dimension.

Läs mer: Patriotism, konfrontation och repression präglar Rysslands nya säkerhetsstrategi

Vad har då avslöjats? Kretsen kring Putin har fört undan över 2 miljarder dollar. Här finns olika transaktioner i Panama, Ryssland, Schweiz och Cypern samt Igora, den skidort på Karelska näset där Putins yngsta dotter Katerina gifte sig i 2013 .

I kretsen finns bland andra violinisten Roldugin, gudfader till Putins äldsta dotter Maria, och Kovaltjuk som är huvudägare till den bank som beskrivs som ”Putins plånbok”. Men pengarna som dyker upp i läckan är småpotatis jämfört med Putins samlade förmögenhet, där en läcka från den egna presidentadministrationen 2007 uppgav att den då var svindlande 40 miljarder dollar. Det lär inte vara mindre idag.

Även om historien lär rinna av Putins Ryssland som vatten på en gås så kan det få större konsekvenser i Ukraina, trots att det handlar om småsummor i jämförelse. Ukraina är ett skört land som brottas med en lång rad problem som ekonomisk kris, korruption, oligarker och Rysslands annektering av Krim och kriget i Östra i Ukraina.

Medan landet försöker täppa till skatteflykt och motverka korruptionen, så sätter landets president Petro Porosjenko upp bolag på Jungfruöarna. För Porosjenko, som inte ens är dollarmiljardär, är det extra besvärande att det här skedde samtidigt som hårda strider pågick i östra Ukraina.

Politiska konsekvenser lär det bli på Island där avgångskrav nu kommer på statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson som är inblandad i ett brevlådeföretag. Inte blev det bättre heller av att han reste sig upp och gick iväg under en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning. I Sverige är Nordea en del av skandalen genom att ha erbjudit sina kunder Mossack Fonsecas brevlådeföretag.

Från advokatfirman i Panama finns också länkar till mutskandalen kring Brasiliens förre president Lula da Silva, en skandal som pressar nuvarande president Dilma Rouseff hårt. Dessutom finns nära anhöriga till bl a ledarna i Pakistan, Azerbajdzjan och Kina med i materialet som släppts hittills.

Vilka stenar som sätts i rullning kommer de kommande dagarna att visa. DI:s säkerhetskolumnist Johan Wiktorin pekar i en tweet på att läckan kan vara en potentiell svart svan. En svart svan, eller en cygne noir, är en händelse som är svår att förutse då den är bortom normala förväntningar men den får långtgående konsekvenser. Skotten i Sarajevo, 11:e september och skapandet av internet är exempel på sådana händelser.

Läs mer och lyssna på Podd72: Sverige inte redo för att hantera en svart svan

Men även om det inte blir fullt så dramatiskt så förnyar skandalen debatten kring skattelagstiftning, utredningsresurser, straffskalor och ökat informationsutbyte mellan länder för att täppa igen luckorna. EU-kommissionen jobbar redan med ”Anti tax avoidance”-paketet där det finns med lagförslag för att stoppa företag från att smita undan skatt. Det blir lättare att få stöd att klubba hårdare regler efter Panamaläckan.

Läckan visar också vikten av den fria journalistiken som världens vakthund.

Intresserad av säkerhetspolitik, kriser och svarta svanar? Missa inte Podd 72!.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar