Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Palme ger Limabo sitt stöd

Joakim Palme, son till mördade statsministern Olof Palme, ställer nu upp bakom Limabon Kristoffer Strömgrens personvalskampanj.
– Jag skulle bli mycket glad om han lyckas kryssa sig in i riksdagen, säger Joakim Palme.

28-årige Kristoffer Strömgren (S) från Lima kandiderar till en plats på dalabänken. För att lyckas måste han kryssa sig förbi flera partikamrater på dalalistan. Kristoffer står på 13:e plats. Socialdemokraterna har i dag fyra mandat på dalabänken.

Sedan tidigare stöds hans kampanj av EU-parlamentarikern Marita Ulvskog. Nu sluter även Joakim Palme, professor i statsvetenskap i Uppsala, upp bakom honom.

– Jag känner Kristoffer sedan han var student i Uppsala. Det som gör att jag för första gången väljer att ge mitt stöd till någon enskild är det faktum att han profilerar de politiska frågor jag tycker är viktiga. Det handlar om att ha ett starkt socialförsäkringssystem. Att alla ska kunna få hjälp i en välfärdsstat, säger han.

Joakim Palme är medlem i Socialdemokratiska partiet, men inte politiskt aktiv.

– Som privatperson har jag engagerat mig, men jag har även utfört uppdrag åt sittande regeringen, säger han.

Han kommer inte delta i kampanjarbetet i Dalarna inför valet.

– Tyvärr inte. Det är mycket jobb på universitetet nu under terminsstart. Däremot ska vi publicera en gemensam debattartikel om socialförsäkringssystemet i en stor nationell tidning inför valet, säger han.

Palme känner Marita Ulvskog.

– Ja, och det var främst så jag fick upp ögonen för Kristoffer. När han läste i Uppsala jobbade han redan parallellt som politisk sakkunnig för henne i EU. Liksom mig tycker hon att den fråga vi nu vill lyfta är viktig, säger han.

Han vågar inte tippa hur det går för Kristoffer i valet.

– Jag hoppas, men det kommer bli tufft. Det är ändå intressant, eftersom gränsen för att kryssa in sig sänkts från åtta procent av rösterna till fem procent. Möjligheten finns. Det kommer bli mycket spännande att följa valet. Jag kommer bli mycket glad om han lyckas, säger Joakim Palme.

Kristoffer Strömgren är glad över stödet.

– Jag vet att jag kan göra bra saker om jag kommer in i riksdagen. Stödet från Ulvskog och Joakim Palme gör att fler kanske får upp ögonen för mig. Jag är ju ganska okänd om man ska vara ärlig. Jag har vuxit upp och bor i Lima. Sedan 2010 har arbetat för Marita Ulvskog i EU. Jag är ordförande för Socialdemokraterna i Sälen-Lima. Det är saker som kanske inte gjort mig så där jättekänd, säger Kristoffer Strömgren.